ПРАВОСЛАВНИ крст манастира Света Тројица у Возући код Завидовића, у ФБиХ, који је нестао у септембру 1995. године, кад су средњовековну задужбину Немањића девастирали припадници Армије БиХ, поново је тамо где припада и где је био стотину година уназад.

Њега је председник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић предао протојереју Зорану Живковићу, који службује у парохији завидовићко-жепачкој. Примопредаја је обављена у месту Стог, на завршној церемонији марша "Стазом егзодуса", којом Возућани обележавају тужан јубилеј прогона са својих огњишта у јесен 1995. године.

Крст је, према казивању Благојевића, добио од породице Лазаревић из Брода, који су пореклом из Зенице, из које су у град на Сави пребегли након завршетка ратног сукоба.

- Јавили су ми се из те породице, рекавши да су крст добили од једног бившег припадника Армије БиХ, који је учествовао у заузимању Возуће пред крај рата. Рекао им је да се затекао у манастиру у тренутку кад су муџахедини кренули у рушење средњовековног комплекса и буквално је крст успео да склони испред бомбе коју ју припадник одреда "Ел муџахид" бацио у унутрашњост здања - каже за наш лист о овом догађају Благојевић.

Како се радило о припаднику Трећег корпуса Армије БиХ, крст је са собом донео у Зеницу, где га је након неколико година предао угледној српској породици Лазаревић.

- Замолио је да они пронађу некога поузданог из Возуће, који би се побринуо да се крст врати у манастир, што се, ево, и обистинило. Припаднику нама непријатељске војске ипак дугујемо захвалност за његов људски и хуман чин - каже нам председник Завичајног удружења из Добоја.