ПРИЈЕДОР - Под Козаром једно село има посебан статус, и то не било какав, већ кнежевски. Горња Драготиња, кажу, једина је кнежевина на Балкану, која има свог кнеза, кнежеву гарду, химну, заставу, грб, устав, пасош и амбасадора.

Сваког лета, у августу на два дана оживи ово данас помало пусто поткозарско село, скупи се младо и старо, а на родну груду допутују и они који живе преко границе. Бројни су и путници намерници који овде дођу да би видели својеврсну туристичку атракцију.

Ове године Горња Драготиња добила је најмлађег кнеза до сада, Радована Егића (30). Обучен у кнежеву одору и у пратњи гарде прошетао је селом и означио почетак своје "владавине".

- Изузетно сам срећан, јер је ово велико признање за мене. Већ дуго сам укључен у организацију ове манифестације, а ево ове године постао сам и кнез. Један од услова сам испунио, недавно сам се оженио. Обећао сам да ћу имати четворо деце, па ме је Совјет кнежевине подржао - каже нови драготињски кнез Радован Егић.

Он додаје да кнежевска титула не треба да остане само на речима, већ су дела и обавезе много важније.

ОЈКАЧА СЕ ОРИЛА СЕЛОМ Народна песма ојкача, карактеристична за овај крај, орила се селом, наступиле су и фолклорне групе, а додељена су и бројна признања. Оливера Брдар Мирковић добитница је "Драготињске повеље", а Саша Гороња признања "Почасни житељ кнежевине". Амбасадором кнежевине проглашен је македонски диригент Петар Јосифовски. - Мени је ово посебна част, јер сам зачетник приједорског хорског натпевавања, које је прерасло у хорски фестивал "Златна вила". Нисам овде случајно, моја супруга је из овог краја, па сам због тога за Горњу Драготињу посебно везан - каже Јосифовски.

- Кнежеве обавезе су да представља село у најбољем светлу, да мири посвађане комшије, да пожени нежење, што се надам да ћу успети, јер сам млад. Посебно бих волео да, осим што имам задатак да заједно са својим комшијама чувам традицију од заборава, успем и економски значајно да ојачам своје родно село. Овде би добродошла нека врста производње, јер имамо богате природне ресурсе, па се надам да ће ми се та жеља остварити - прича нови кнез.

Титулу је пре њега имао Милан Карлица, који каже да кнез мора бити угледан домаћин, поштован у селу и да се мора бринути о кнежевини као о својој породици.

- Многе ствари смо одрадили, неке нисмо, а то остаје на млађем кнезу да уз помоћ нас из Совјета заврши - каже бивши кнез.

Према речима заменика градоначелника Приједора, Миленка Ђаковића, ову манифестацију подржава Град Приједор.

- Наши људи су добри домаћини, а ова манифестација је од великог значаја за развој туризма у Приједору. Овим поводом у Горњу Драготињу дођу људи из свих крајева света - каже Ђаковић.

Ради избора новог кнеза у Горњој Драготињи сваке године организује се велико дружење, разапну се шатори, једе се печење, пије домаћа ракија. Ипак, најважније је да се на једном месту скупе они који се дуго нису видели, а које веже иста нит - љубав према овом приједорском селу.