Након што је Уставни суд Републике Српске одбио жалбу Бошњака у вези с референдумом о Дану Републике Српске и тиме ставио тачку на блокаду одржавања референдума у Српској, реаговале су и амбасаде у БиХ. Пре свих, амбасаде САД и Велике Британије.

Из америчке амбасаде тако поручују да није у интересу грађана Републике Српске да њихови лидери наставе активности у вези с референдумом, као ни других којима је циљ кршење Дејтонског споразума или уставног поретка и који представљају претњу безбедности, стабилности и просперитету БиХ.

У Амбасади Велике Британије истичу да су забринути јер је то референдум о питању на које је Уставни суд БиХ, највиша судска инстанца у БиХ, већ одговорио у јасној одлуци.

Председник РС Милорад Додик одбацује ове тврдње и поручује да Српска иде на референдум 25. септембра, свиђало се то странцима у БиХ или не.

Он каже да "препотентност коју показују у Одељењу за јавност америчке амбасаде у БиХ у вези са одлуком о референдуму о Дану Републике говори о томе да они покушавају да креирају односе у БиХ, грубо се уплићу у решавање унутрашњих питања, желе да управљају у процесима БиХ", нагласивши да јавност у Српској треба да одбаци такве ставове.

Он је поручио да ће референдум бити одржан, да је ту одлуку донела Народна скупштина Републике Српске, односно све политичке партије из РС.

- Српском народу вређају интелигенцију када мисле да ће народ пристати да му Бакир Изетбеговић укине Дан Републике. То је заиста препотентно, а ако је и од Американаца, превише је - закључио је Додик.

ГЛАСАЊЕ ОД 1,5 МИЛИОНА ЕВРА

Председник Скупштине Републике Српске (РС) Недељко Чубриловић потврдио је да ће референдум у РС коштати око три милиона КМ, односно око 1,5 милиона евра. Питање о којем би се грађани изјаснили гласи: "Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике?" Уставни суд БиХ је 26. новембра 2015. оценио неуставним одредбе Закона о празницима РС, које се односе на 9. јануар као Дан РС.

ДА ПРОМЕНЕ И ГЕНЕ!

Додик је рекао да "са гнушањем слуша препоруке које занемарују основне ствари".

- Чињеница је да говоре да треба да прихватимо наводни закон БиХ о празницима, а да ми немамо право на своје празнике и да је претходно, потпуно мимо било каквих правила, поготово у оваквој земљи каква је БиХ, опет захваљујући људима из америчке амбасаде, Уставни суд БиХ донео такву одлуку да су путем троје странаца и двоје Бошњака заједно прегласали и донели одлуку којом би требало да промене схватања и гене, рођење и све остало у Републици Српској, и то је наравно неприхватљиво - нагласио је Додик.