МОСТАР - Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је да би решење за Мостар требало да буде резултат договора свих националних група у том граду и да треба да буду уважени и интереси српског народа у тој средини.

- Сматрамо да град Мостар, као и остали градови у БиХ, треба да има своје легалне изборне представнике. Сматрамо да је важно да се и у Мостару одрже избори када и у другим градовима у БиХ и да се испоштује одлука Уставног суда БиХ - рекао је Иванцов Срни након састанка са Координацијом српских удружења и представника СПЦ у Мостару.

Иванцов је нагласио да је Русија спремна да пружи помоћ у процесу договора.

На питање да прокоментарише чињеницу да представници српског народа нису били позвани на преговоре у вези са Мостаром који су вођени у организацији америчке амбасаде у БиХ, Иванцов је рекао да неће критиковати колеге из дипломатског кора у БиХ:

- Свој став сам изнео. Има неколико варијанти како може да тече преговарачки процес. Важно је да на крају преговора коначан резултат одговара свима и обезбеђује интересе свих.

Из Координације су истакли да национални интереси Срба морају бити заштићени, јер је то, када је у питању Мостар, загарантовано и Дејтоном.


ОСАМ ГОДИНА БЕЗ ГЛАСАЊА

Избори у Мостару нису одржани осам година, а нису расписани ни ове године, јер није спроведена одлука Уставног суда БиХ која налаже да се у Изборном закону БиХ промене изборна правила за Мостар у неким деловима за које је оцењено да су дискриминишући.

Председници СДА, ХДЗ БиХ и СББ нису прошле седмице на састанку са америчким амбасадором у БиХ Морин Кормак постигли договор о одржавању избора у Мостару.