ОСЛОБАЂАЈУЋА пресуда коју је судија Основног суда у Брчком Мухамед Авдић пре неколико дана у првом степену изрекао Менсуру Пељти, оптуженом да је извршио ратни злочин против српских цивила и ратних заробљеника који су били затворени у логору "Окрајци" код Брчког, недвосмислено указује на двоструке аршине које овај судија примењује према оптуженицима у зависности од њихове националне припадности, оцена је представника српских удружења проистеклих из Отаџбинског рата.

Према оптужници Пељто је као припадник Војне полиције 108. ХВО бригаде, у просторијама хладњаче у логору Окрајци у више наврата 1992. године тукао ногама и рукама 10 Срба, од чега су задобили тешке повреде, које су оставиле трајне последице по њихово здравље. Међу њима је био и Александар Павловић из Брчког, који је пре две године умро од рака. Због Пељтиног "третмана" Миленко Радушић данас је тежак инвалид. Слично су прошли и Васиљко Тодић, Ненад Кмекић, Љубомир Јагодић, Мирко Стокић...

Читајући ослобађајућу пресуду, судија Авдић је истакао да није поклонио веру сведоцима Кмекићу, Радушићу, Јагодићу, Тодићу и Стокићу, али тај свој став ничим није образложио.

- Не поклањајући исказима жртава ратног злочина дужну пажњу, предметни судија их је омаловажио, као што је омаловажио и патње кроз које су они прошли током заробљеништва. Такав однос је недопустив и о раду овог судије морају се одредити стручни органи правосуђа - изјавио је Марко Драганић, потпредседник Савеза логораша РС.

Да овај судија има двоструке аршине у пресуђивању, показује пример његове пресуде Бранку Пудићу, некадашњем полицајцу, кога је и за знатно мањи број инкримисаних радњи осудио на три године, само на основу сведочења једне особе, док је у овом пресуђивању занемарио више оптужујућих сведочења.

Као судија Већа за ратне злочине Авдић скоро по правилу доноси пресуде осумњиченим Србима без иједног материјалног доказа, изузев сведочења типа "чуо сам од једног човека". На таквим доказима он је на пет година осудио Монику Илић, која је почетком рата имала тек 16 година. Истовремено, врхунског спортисту Пељту, кога је више сведока познавало пре рата и на суђењу окривило за наношење тешких повреда, он је ослободио.

ПРЕДСЕДНИК КОМИСИЈЕ

СУДИЈА Авдић је од новембра 1992. био председник Комисије за размену ратних заробљеника и цивила који су живели на подручју које је контролисала 108. бригада ХВО.

- Са Авдићем је, као с председником Комисије за размену, непосредно након заробљавања 13 припадника српске војске на Бодеришту 8. марта 1993. године успостављен контакт. Након неколико дана, 11. марта, размењено је 11 измасакрираних и унакажених српских војника, а тек након два месеца размењена су преостала двојица војника, којима су чак биле замењене главе на труповима - рекао нам је Јован Пудић, председник општинске организације породица погинулих бораца у Брчком.