БИВШИ радници НАТО и ЕУФОР из РС и ФБиХ протестовали су у петак у Бањалуци и Сарајеву због неисплаћених накнада, регреса и доприноса за пензијско-инвалидско осигурање на које годинама чекају. Радници наводе да им ове међународне војне организације дугују у просеку од 70.000 до 80.000 КМ!

У Сарајеву су мирни протести организовани пред Главним штабом НАТО и ЕУФОР у бази Бутмир код Сарајева, а у Бањалуци на Тргу Крајине. У оба града окупило се око 150 обесправљених радника.

Адвокат бивших радника из Сарајева Хајрудин Капетановић рекао је да се претпоставља да је око 10.000 држављана БиХ радило директно и индиректно за НАТО и ЕУФОР, а да њихова адвокатска канцеларија има око 1.000 клијената.

Он је навео да је већина оштећених радника уговоре о раду са НАТО и ЕУФОР потписала 1996, а доприноси за ПИО нису им исплаћени за скоро десет година.

Бивши радници су од 2010. и 2011. почели масовно да се јављају Канцеларији за одштетне захтеве у вези са накнадом из радно-правних односа - захтев за накнаду доприноса, топлог оброка, регреса, превоза и отпремнине.

На протестима су у петак истакли да немају снагу ни моћ да присиле званичнике НАТО да им исплате неисплаћене накнаде. Тврде да су угрожене егзистенције њихових породица. Иако су и ранијих година организовали овакве протесте, проблем је што судови у БиХ нису надлежни да воде поступке против НАТО и ЕУФОР.

Савка Калаба, која је радила у вешерају, а Рики Радовић и Ениса Гачанин као кувари у бази ЕУФОР у Сарајеву, тврде да им све ове накнаде припадају по домаћим законима.

Протест у Сарајеву

- Нису нам плаћали превоз, нису плаћали исхрану, нити годишње одморе и регрес... Најгоре од свега што нам нису уплатили доприносе за пензијско-инвалидско осигурање за десетак година - каже Савка.

Њихове колеге, које су се у петак окупиле у Бањалуци, кажу да су огорчени због односа НАТО према њима и вишегодишње агоније у којој се налазе.

Бивши радник СФОР Мира Матић рекла је да су они још 2010. предали захтеве у Канцеларију за одштетне захтеве, али до данас нису добили никакве одговоре.

- Ми смо за арбитражу, односно вансудско поравнање да би се постигли појединачни договори између две стране - истакла је Матићева.

Бивши радник ЕУФОР Сњежана Станојевић рекла је да су некадашњи радници СФОР и ЕУФОР потписивали уговоре о запослењу, али да у склопу плата нису имали социјално и пензијско осигурање.

- Ми тада нисмо знали да то није било дозвољено по Закону о раду РС - напоменула је Станојевићева.

Бивши радници НАТО и ЕУФОР неће да одустану. Најављују још масовније протесте, ако не добију ова потраживања.


НАТО: ФОРМИРАНА КОМИСИЈА

НАТО и ЕУФОР су одговорни послодавци и све одштетне захтеве бивших радника разматрају помно, детаљно и у складу са прописаним поступком, саопштено је у петак из НАТО и ЕУФОР. Реагујући на окупљање бивших радника земаља учесница у мисијама ИФОР, СФОР и ЕУФОР испред главне капије базе Бутмир, ове две организације наводе да су НАТО и ЕУФОР успоставили Комисију за одштетне захтеве, како би били процесуирани разни одштетни захтеви. У саставу Комисије су искусни правни стручњаци, а тренутно су на распореду Комисије заказана заседања за око 500 предмета, чија је сврха да се да прилика подносиоцу одштетног захтева да се изјасни и да се изложе докази, с циљем доношења правичне и исправне одлуке.

- Иако то може потрајати, ипак се мора испоштовати прописани поступак за сваки поједини одштетни захтев - наводи се у саопштењу.