ВЕЋ на самом улазу у приједорску Пољопривредно-прехрамбену школу мириси наговештавају да се нешто крчка. Миришу домаћа мармелада, пецива, буреци... Већ се на прву осећа да је овде "у процвату" практична настава прехрамбеног смера.

У прехрамбеној радионици врви од ђака. На први поглед је гужва, али свако добро зна своја задужења. Ђаци и професори организовани су и сложни, а где има слоге, има и успеха. Сви у белом. Овде се "рађају" професионални кувари и пекари. Велики ентузијазам професора "заразио" је и ђаке, па су заједничким снагама на часовима практичне наставе покренули производњу мармеладе од шипка, сира, пекарских и других производа, а суше и јабуке. Своје производе продају у оквиру школе. Најчешћи купци су управо професори, али и родитељи ђака. Спојили су лепо и корисно, јер се зарађени новац враћа школи и улаже у практичну наставу, пре свега у набавку сировина. Ове године школа је од ђака откупљивала прикупљени шипак за домаћу мармеладу, а акција се показала више него успешном.

- Многи моји другови су прикупљали шипак, а школа им је за то плаћала. Тако су зарадили џепарац, а сада уз помоћ професора правимо мармеладу. Стекао сам ново искуство и сада сам знам да припремим мармеладу од шипка. Ипак, није то све, правимо и резанце, макароне, сир, сушимо јабуке, свашта смо научили - каже ученик приједорске Пољопривредно-прехрамбене школе Стефан Кокут.

Овде никога ништа није срамота, засучу рукаве, слушају упутства професора, запиткују о методама и рецептима. Млади пекари кажу да "раде" од пола осам. Праве пите, кифле, крофне, знају да умесе све, и слатко и слано. Овде нико није гладан. И професори и ученици једу властите специјалитете.

- Ми смо веома поносни на своје ђаке. Заинтересовани су за практичну наставу, брзо и лако уче, вредни су. Ове године произвешћемо око 50 килограма мармеладе. Прерађујемо воће, поврће и житарице из школских пластеника, воћњака и са ратарских парцела. Користимо опрему коју смо добили од рудника "Арселор Митал", уз помоћ Агенције "ПРЕДА". У наредном периоду планирамо и отварање школског погона за производњу бундевиног уља и воћног сока од јабуке, који би такође требало адекватно опремити - каже професоркa стручних предмета Сузана Мршић.

Ученици, већ стасити момци и девојке, кажу да ће након школе бити спремни за први посао у струци. Надају се да неће дуго чекати на посао, а да су професионалци "на свом терену", види се већ после десет минута боравка у њиховом друштву. Засад властитим делицијама часте једни друге и своје професоре, али неретко "вежбају" у кухињи и кад дођу кући.

ШКОЛСКИ ВОЋЊАК

Ова школа посебно је поносна на своју практичну наставу. Ђаци и професори брину и о школском воћњаку у којем је засађено више од 600 садница неколико сорти јабука, узгајају хељду од које праве брашно, али и касно поврће, бундеве, гљиве шитаки и буковаче.

- Наш циљ је био да за ђаке прехрамбене струке организујемо практичну наставу унутар школе, по узору на пољопривредни смер наше школе, јер се то показало више него успешно. Сами производимо, сами прерађујемо, а деца уче - каже директор школе Младен Дражић.