БИЈЕЉИНА - Манастир Свете Петке, у бијељинском насељу Пет језера, урађен у руском стилу, богомоља је која привлачи пажњу, не само домаћих верника, већ и свих оних који са Павловића ћуприје, Раче, из правца Бањалуке и из Бијељине пролазе семберском равницом.

Овдашња црква, са конаком, комплетним окружењем и спомен-собама са исписаним именима јунака минулог рата из свих делова БиХ, чије су се породице скрасиле у Бијељини, састајалиште је и молитвено место за многе вернике, не само из овог краја.

- Кад наши сродници из расејања дођу, обавезно желе да посете и овај храм, где се служи за здравље живих, бољитак нашег рода и отаџбине, али и за покој душе наших страдалих. Осећамо се као да смо наше завичаје сакупили на овом месту, које и јесте "парче неба на земљи", како је писао наш светац и теолог свети Ава Ћелијски, Јустин Поповић - каже Драго Мирковић, који се, са породицом, на почетку рата, из Тузле, обрео у Бијељини.

И Семберци, али и људи који потичу из крајева у Федерацији БиХ из којих су Срби прогнани, а њихова имовина готово потпуно уништена, воле да баш у овој светињи крсте своју новорођенчад и кажу "судбоносно да".

- Владика Василије је подигао више од 200 лепих православних храмова, али ово је "храм над храмовима" за нас страдалнике минулог рата - каже Вељко Стевановић из Бијељине, који је избегао из тузланског краја, са породицом, и хиљадама људи из тог дела БиХ, којима у том крају није било живота.