ПРОБЛЕМИ са локацијом за одржавање Грмечке кориде се настављају. Колико у Босни и Херцеговини ову традиционалну манифестацију схватају озбиљно говори и то да се у решавање ових проблема укључио и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Он је рекао да ће морати да се утврди зашто су власти Унско-санског кантона и општине Сански Мост забраниле одржавање Грмечке кориде, упркос позитивном одговору Центра за уклањање мина у БиХ.

- Црнадак је јуче у Бањалуци разговарао са представницима Удружења "Грмечка корида - Међеђе брдо 1772", где је оцењено да је посебно осетљиво питање Срба повратника на подручју Грмеча, јер већина ових породица нема ни минималне услове за нормалан живот - саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

На састанку је закључено да овакве неосноване забране догађаја којима обележавају своју дугогодишњу традицију, културу и идентитет, Срби доживљају као директан удар власти у Федерацији БиХ, Унско-санском кантону и општини Сански Мост на Србе и њихов живот на подручју тог ентитета.

МИНЕ НА МЕЂЕЂА БРДУ? ПРЕМА речима командира полицијске станице Сански Мост Мунира Талића, на локалитету Међеђе брдо налази се још једна неиспитана локација за коју се сумња да је контаминирана минско-експлозивним средствима из протеклог рата, те да се сумњива локација граничи с простором на којем се очекују посетиоци.

Као један од представника Републике Српске у Савету министара БиХ, Црнадак је председнику Удружења Нени Добријевићу рекао да се неће толерисати угњетавање српског народа и његове културе и традиције у ФБиХ.

Црнадак је обећао да ће се заложити да се овакве забране више не дешавају и да је у интересу свих у БиХ да сва три конститутивна народа, као и представници мањина и грађани из реда осталих, буду слободни да баштине догађаје и обичаје из своје историје и традиције, у складу са законима и не вређајући друге.

Министарство унутрашњих послова УСК одбацило је, како је истакнуто, инсинуације да је забрана одржавања овогодишње Грмечке кориде на локалитету Међеђе брдо, у општини Сански Мост, мотивисано било каквим другим разлозима, сем безбедносних.

- Према нашим проценама, а на основу мишљења и записника о деминирању БХМАЦ, били смо приморани да донесемо овакву одлуку. Добили смо мишљење да би се припремама и организацијом таквог масовног скупа на том локалитету угрозила сигурност посетилаца - изјавио је командир Полицијске станице Сански Мост Мунир Талић.