СТАРА хидроелектрана "Славиша Вајнер Чича", изграђена давне 1950. године у пећини, а на водотоку Прача, вођеним тунелом и са падом воде од 50 метара, у петак је отишла у "пензију". Њену функцију у целини преузела је хидроелектрана "Месићи-Нова", снаге пет мегавата, са три турбине. У погон су их у петак пустили председник РС Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић и министар за енергетику Петар Ђокић, у присуству бројних посланика, амбасадора, радника електродистрибуције, извођача радова и добављача опреме из Чешке, Италије, Бугарске, Србије, Словеније и Хрватске.

- Хидроелектрана "Месићи-Нова" је пројектована за рад у наредних 70 година, са годишњом зарадом од 3.000.000 марака. Изграђена је властитим учешћем Електродистрибуције Пале која покрива подручје од 13 општина. Реч је, иначе, о најсавременијој хидроелектрани проточно-деривационог типа у региону, чија је производња из обновљивог извора енергије и која је коштала око 10.000.000 марака - рекао је Љубомир Мрда, директор Електродистрибуције Пале.

О новом привредном објекту говорили су и председник РС Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић, Бранислава Милекић, директор Електродистрибуције РС и министар Петар Ђокић.

ПЛАНОВИ

МИНИСТАР Петар Ђокић говорио је у петак о будућим плановима развоја Рогатице, где за десетак дана треба да Творницу пречистача преузме нови купац, у којој је некада радило преко 1.000 радника, а данас само двадесет. Обећао је скоро покретање у рад и "Нове Романије" на Сокоцу, као и "Фамоса" у Источном Сарајеву.

- Ово је леп повод за окупљање. После ове ХЕ, ускоро ће прорадити и ТЕ "Станари", тендер иде за "Дабар", "Бочац-2" је у току изградње, па ТЕ "Гацко-2", снаге 350 мегавата.

Градимо и на Истоку РС, о чему говори тунел Чемерно који нас је коштао 70 милиона марака. Улагали смо у Јахорину и Олимпијски центар, а ту је и Андрић-град, "усисивач" за туризам. Радимо, градимо и не обазиремо се на пусте снове из Федерације о некој прекомпозицији БиХ у пет регија. Нема од тога ништа, ако ми у РС будемо политички јединствени, а то сада у доброј мери нисмо.

Рејтинг Срба у БиХ је код неких међународних институција пао на пето место, а донедавно смо били на првом. Време је да се вратимо себи, свом развоју и напретку - поручио је у петак у Месићима председник Додик.

На реци Прачи, само који километар низводно од Месића, у току је изградња још две мини ХЕ снаге од по 10 мегавата.

ПО СВЕТСКИМ СТАНДАРДИМА

ХИДРОЕЛЕКТРАНА "Месићи-Нова" има инсталисану снагу пет мегавата и пројектовану годишњу производњу 24 гигават-часа електричне енергије. То је најсавременија хидроелектрана увезаних технолошких целина, са улазном грађевином и доводним тунелом, који омогућава проток 12 метара кубних воде у секунди, цевоводом под притиском и машинском зградом у којој се налазе три агрегата са турбинама вертикалног типа и припадајућом електро-машинском опремом. Ова хидроелектрана потпуно је аутоматизована и поседује централни "скада" систем надзора и управљања, који омогућава даљински мониторинг, управљање и планирање производње, што је светски стандард у овој области.ОВДЕ ОСТАЈЕМО

РЕПУБЛИКА Српска је способна да изнесе одговоре на питања која се стављају на дневни ред. Република Српска жели да се својим капацитетима што више обједини, изградњом путева, електрана и свега што је наше и што нама припада. Желимо да се захвалимо свим добронамернима, а онима који нису такви да кажемо да ћемо наставити да будемо упорни и пркосимо свим настојањима да се умањи наша снага. Ми смо капитално радили пре свега за добробит Српске. Ми смо своји на своме и ми овде градимо, јер мислимо да овде останемо - поручио је Додик.