КОЗАРСКА ДУБИЦА - У Козарској Дубици, на локацији Крива Ријека код Кнежице, настављени су радови на ископавању остатака манастира Ђурђевац, за који се сматра да датира из 14. века.

На пословима припреме терена за откопавање манастирских зидина ангажована су четири археолога и 10 волонтера са подручја општине Козарска Дубица.

- Даљим истраживањем открићемо комплетну контуру манастира, колика је била црква, да ли постоје пратећи објекти или манастирско гробље - рекао је археолог Музеја "Козара" из Приједора Милинко Радивојац.

Археолог из Градишке Милан Ђурђевић каже да је, после откривања темеља манастира и осталих зидина, неопходно спровести делимичну реконструкцију и конзервацију откопаних делова.

- План је да се на ископавању остатака манастира Ђурђевац, које је започето прошле године, ради до јесени - прецизирао је Милан Ђурђевић.

Директор Музеја "Козара" из Приједора Зоран Радоњић нагласио је да тај музеј, као матична кућа културно-историјске баштине за поткозарске општине, има професионалну обавезу да се укључи у ову причу.

Он је подсетио да је почетком године у Музеју организована изложба експоната са археолошког налазишта у Кривој Ријеци код Кнежице.

- Наставак овакве сарадње је неопходан да би се сачувало културно и духовно наслеђе народа овог краја, а то изискује да се сви заједно укључимо јер сама средства која Музеј "Козара" може да обезбеди нису довољна да се заокружи ова прича - изјавио је Радоњић.

СВА РУШЕЊА

Претпоставља се да је манастир Ђурђевац први пут срушен 1538. године, приликом најезде Турака и да је касније обновљен. Према неким проценама, храм је коначни крах доживео крајем 18. века, за време дубичких ратова између Аустрије и Турске. Прецизнији подаци знаће се, међутим, тек када буду завршена ископавања.

НОВА СВЕТИЊА

Мештани Криве Ријеке, села на размеђу Козарске Дубице и Приједора, надају се да ће по завршетку ископавања на овом месту бити подигнут нови манастир, у славу старог. Верују да би изградња храма уз археолошко налазиште довела вернике, туристе, вратила живот у ово село, у којем је некада живело око 2.000 становника.