У оквиру истраге о терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, када је један полицајац погинуо, а двојица рањена, поподне је ухапшена још једна особа, чији идиентитет није саопштен.

Како је саопштила Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), припадници заједничког истражног тима на подручју Калесије претресају стамбени објекат и друге просторије које користи ухапшен и К. М., док је на подручју Дубнице претресена просторија месџида.

Претрес просторија месџида (мањи објекат за молитву муслимана), како је наведено, извршен је с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који се могу довести у везу са кривичним делом тероризма и послужити као доказ у даљем поступку, наводи се у саопштењу.

Ухапшени К.М. биће приведен у службене просторије Регионалне канцеларије Сипе у Тузли, где ће бити извршена криминалистичка обрада, након чега ће бити предат Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Раније данас је ухапшена једна особа због сумње да је повезана са терористичким актом у Зворнику, када је један полицајац убијен, а двојица рањена, је Авдулах Хасановић, који је до прошле године боравио у Сирији, пишу медији у БиХ.

Наводи се да је нападач Нердин Ибрић, који је смртно страдао у синоћњој размени ватре са полицијом, интензивно се дружио са Хасановићем, јавила је Федерална ТВ.

Подсећа се да је Хасановић је раније хапшен у акцији безбедносних служби Дамаск због сумње да је био припадник ИСИЛ-а. Био је ухапшен у септембру 2014. године, када и Хусеин Билал Боснић, оптужен за врбовање и подстрекивање на тероризам, пише портал Клиx.ба.

Из СИПА је саопштено да је ухапшени А.Ф.Х. приведен у службене просторије Регионалне канцеларије у Тузли, где се над њим врши криминалистичка обрада након чега ће бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање, пренела је претходно агенција Фена.

Хапшење су обавили припадници заједничког истражног тима који чине припадници СИПА и МУП-а РС.

Тим је рано јутрос завршио увиђај на лицу места, а обавили су и претресе објеката на две локације на подручју општине Зворник с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који се могу довести у везу с кривичним делом тероризам.

Извршеним увиђајним радњама и претресима пронађени су и привремено одузети одређени предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку и прикупљени трагови на лицу места који ће послужити у расветљавању овог кривичног дела, саопштено је из СИПА. Истовремено се у својству сведока саслушава већи број особа.

На улицама Зворника јутрос је мирно, али је приметно појачано присуство полицијских службеника, јавили су репортери портала Клиx.ба. Приметно је и веће обезбеђење полицијске зграде у којој се десио напад, док полицијску станицу чувају службеници са дугим цевима. Становници овог града не желе многода говоре о јучерашњем догађају. У Зворнику, међутим, није приметна посебна напетост, а појачано присуство полиције знатно умирује становнике.

Здравствено стање полицајаца који су јуче рањени у нападу јутрос је стабилно.

Портал Клиx.ба јавља и да се у Зворнику још налази министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

ОСА УПОЗОРИЛА ПОЛИЦИЈСКЕ АГЕНЦИЈЕ НА ОПАСНОСТ ОД НАПАДА

Обавештајно-безбедносна агенција (ОСА) БиХ је још у петак упозорила полицијске агенције на могући терористички акт, објавио је данас сарајевски портал Клиx.ба уз факсимил текса тог обавештења.

"Обавештавамо вас да смо од партнерске службе добили информацију да због недавних хапшења особа пореклом из БиХ који су планирали извођење терористичких напада у Аустралији, из освете може доћи до извођења терористичких напада негде на подручју БиХ. С тим у вези, молимо Вас да подигнете степен опреза у наредном периоду, а посебно када су у питању међународна представништва, верски објекти, јавна окупљања те војни и полицијски објекти. Напомињемо да у овом тренутку не располажемо информацијама које би указивале на конкретне нападе", наводи се обавештењу те безбедносне агенције.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић је је раније данас потврдио да је документ послат свим полицијским агенцијама у Босни и Херцеговини иако су неки тврдили супротно.

Како је Мектић навео, дојаве о терористичком нападу у Босни и Херцеговини стизале од држављана Босне и Херцеговине који живе у Аустралији.