ДОБОЈ - Поновно испитивање исправности воде за пиће у озренској општини Петрово потврдило је да вода није за људску употребу, јер је узорак узет у просторијама Основне школе "Свети Сава" опет потврдио присуство живе.

Из Републичког инспектората РС су сугерисали да се вода користи само као техничка, као и у подозренским насељима која се снабдевају са изворишта Суво Поље надомак Добоја.

Међутим, судећи према новим налазима до којих је дошао наш лист, коришћење те воде није добро ни за кување хране, па ни за туширање!

- Републичка инспекција за храну је решењем наложила забрану употребе воде за пиће, али није прецизирано да су нова испитивања показала да је чак повећане вредности арсена у води. Контролом у водоводном систему једне приватне куће почетком овог месеца утврђена је концетрација 115 јединица, а сада поновљена 109. Међутим, узорковање са самог изворишта показало је присуство арсена од 119 јединица - прецизирао је извор "Новости" који је желео да остане анониман, а добио је на увид резултате лабораторијских испитивања.

Иначе, врло је било штуро објављивање и првих налаза испитивања исправности воде за пиће у овом водоводу, па је озбиљно упозорење Агенције за безбедност хране БиХ да вода није за пиће без посебних детаља наишло на неверицу код локалног становништва.

КАНЦЕРОГЕН СТРУЧНА експериментална ис­­тра­­живања показала су да арсен има токсична и канцерогена својства, и то прве групе. Према нормативима Светске здравствене организације, мак­­­симални дозвољени ниво присуства арсена у води је десет јединица. Смртна доза арсена код одраслих је 120 до 200 милиграма по килограму, а код деце су довољна и два милиграма за смртност.

За разлику од општине Петрово, која је дословце пренела обавештење Агенције, добојске власти нису, вероватно због бојазни да би тиме могле "узнемирити јавност", очигледно занемаривши чињеницу да је о овој теми опасније ћутати.

То је највероватнији разлог што нимало безазлено упозорење надлежних није наишло на опрез код становника тог и околних насеља, која се снабдевају са овог изворишта. У информацији нису назначене количине материја које су утицале на хемијску или бактериолошку исправност воде, па су на том подручју становници игнорисали ово упозорење.

- Узорак није узет у Сувом Пољу већ у суседној Текућици, што је помало чудно. Два пута годишње Институт за јавно здравство РС у Добоју контролише исправност воде из нашег водовода и до сада није било неисправности - тврдили су у првим реакцијама из Удружења које газдује водоводом Суво Поље.

Међутим, сада када је поновљени налаз потврдио присутност опасне материје у водоводном систему, као и на самом изворишту, опрез би засигурно требало да буде далеко већи.