ДОСАДАШЊИ председник Републике Српске, Милорад Додик, прогласио је јуче победу на изборима за првог човека РС. Према прелиминарним, непотпуним и незваничним резултатима, које је објавила Централна изборна комисија БиХ, Додик након обрађених 85,47 одсто води испред Огњена Тадића из Савеза за промене за 10.840 гласова.

Додик је прогласио свој тријумф и пре него што је ЦИК изашао са прелиминарним резултатима и рекао да је разлика од 11.000 гласова недостижна, без обзира на то што нису пребројани сви листићи и што нису пристигли гласови дијаспоре. Према незваничним резултатима Додик је освојио 264.051, а Тадић 253.211 гласова.

Велика неизвесност још влада око избора српског члана Председништва БиХ, јер кандидат Савеза за промене Младен Иванић има предност од само 1.000 гласова у односу на Жељку Цвијановић из СНСД-ДНС-СП.

Из ЦИК су саопштили да је у РС пребројано 90,24 одсто гласова и да је Иванић освојио 279.822 гласа, а Цвијановићева из СНСД-ДНС-СП 278.845 гласова. Иако су у Додиковој странци признали пораз, још постоје теоретске шансе за преокрет. Код Бошњака и Хрвата је много чистија ситуација. Бакир Изетбеговић, лидер СДА и Драган Човић, лидер ХДЗ БиХ, су нови чланови трочланог Председништва БиХ.

НАЦИОНАЛИСТИ СТРАНИ медији јављају да су у БиХ поново победиле националне, неки су чак употребили термин - националистичке странке. У Федерацији БиХ убедљиво су победили СДА и ХДЗ БиХ, док у Српској у већини изборних јединица када је у питању избор за Народну скупштину РС, води СНСД, који је саопштио да ће у коалицији са ДНС и СП имати натполовичну већину у РС и формирати владу.

Председник ЦИК БиХ Стјепан Микић рекао је да су ово прелиминарни и непотпуни резултати, посебно када је у питању избор српског члана Председништва, и да остаје да се преброје гласови са преосталих десетак одсто бирачких места, као и гласови бирача који су гласали путем поште, односно из дијаспоре, те бирача који су гласали и путем мобилних тимова.

Иако су у изборној ноћи најпре прогласили победу Цвијановићеве, СНСД је накнадно „положио оружје“ када је реч о изборима за члана Председништва. У овој странци јуче су истакли да је након 600.000 пребројаних гласова, Иванић у вођству за око 1.000 гласова, те да остаје да се преброје гласови дијаспоре, првенствено бошњачке, од које не очекују много гласова.

Лидер СНСД Милорад Додик индиректно је признао пораз Жељке Цвијановић и истакао да су гласови бошњачких грађана у РС одлучили о избору српског члана Председништва, документујући то подацима са бирачких места где су Бошњаци већина.

Он није крио разочарање што су „Срби дозволили да им Бошњаци изаберу члана Председништва“, истичући да још не верује у то и да се нада да ипак може доћи до преокрета.

У Савезу за промене, међутим, нису дозволили ни минимум могућности да може доћи до било какве промене, прогласивши јуче победу Иванића.