Милорад Додик испред коалиције СНСД-ДНС-СП и Огњен Тадић – испред Савеза за промене укрстили су копља на тв дуелу поводом избора у Републици Српској. Интересовање за дуел је било велико, а емисија ’’Апостроф избори 2014’’ на телевизији АТВ протекла је у међусобним оптужбама и тешким речима.

Говорећи о позицији Српске, Додик је истакао да је стање у РС много боље.

"РС је на економском плану стабилнија него пре шест година и данас има већи степен самосталности и много више пријатеља. Плате и пензије су повећане. ", напоменуо је Додик.

Такође је истакао као је позиција РС искључиво везана за њен уставни статус, а настала је као тежња Српског народа у БиХ.

"Кроз одбрамбено-отаџбински рат био сам сведок тог времена када се тај рат завршио Дејтонским споразумом који је Републици Српској дао њен капацитет. Он је омогућио да се заврши рат и БиХ је почела да живи неки свој нови живот, " рекао је Додик.

Тадић је истакао да је учествовао као борац у стварању РС, док је Милорад Додик у том периоду шверцовао цигарете. Додао је да се Додик хвали оним што је урадила СДС. Лидер Савеза за промене позвао је грађане да изаберу васпитање, а не неваспитање, које је одлика Додика, и истакао да он представља милион грађана који желе промене.

Додик је на то одговорио да прича о подршци милион људи, коју пласира Огњен Тадић нема никакве везе, и да ће се то најбоље видети на изборима у недељу. Он је демантовао да се бавио шверцом цигарета, објаснивши да је одликован за учешће у рату, и казао да његов противкандидат никад није био неки видљив борац.

Тадић је казао да је штета што РС и 19 година после Дејтонског споразума кружи у темама око њеног статуса.

''Будућност РС видим као земље која је самостална у што већој мери. Без економске стабилности нема ни политичке стабилности и врло је важно да водимо рачуна о економији. Ја молим људе да не изгубе веру у Републику Српску'', рекао је Тадић.

ДОК ДОЂЕ ТАДИЋ НА ВЛАСТ, ВУЧИЋ ЋЕ БИТИ ИСТОРИЈА
Лидер савеза за промене објаснио је да је Српска у економском и социјалном погледу у јако лошем стању, и да је за то одговорна актуелна власт.

''За СДС је питање економије кључно, а тренутна ситуација показује да је све усмерено на богаћење тајкуна'', категоричан је Тадић.

Додик је сагласан је да је економија веома важна, и да озбиљне инвестиције и повећање плата и пензије иду у прилог ономе што ради садашња власт, као и да је прича о лошем стању заснована на лажима опозиције.

Тадић је обећао грађанима, ако дође на власт да ће са својим пријатељима Александром Вучићем и Томиславом Николићем вратити све српске фирме у Бањалуку.

Додик је на то казао да то пријатељство нема везе, и док Тадић дође на власт у Српској, ти његови пријатељи неће бити на власти у Србији. Кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП тврди да је Тадић лоше информисан када је у питању економија, као и да се он као председник РС чешће виђа са Александром Вучићем од лидера Савеза за промене.

ШОФЕР ПОСВАЂАО КАНДИДАТЕ

Говорећи о корупцији, Додик је оптужио је Тадића да је кандидовао свог шофера.

’’Њихов кандидат Цицко Бјелица, носи листу у Источном Сарајеву, а против њега се води поступак’’, тврди Додик, додавши да је лидер Савеза за промене бранио убице и да је ’’један неартикулисани дечак’’.

Тадић је одговорио да један шофер није пример корупције, и питао Додика шта је са 350 милиона конвертабилниџ марака струје која нестане у систему, као и шта се десило са опремом за зграду владу која је набављена без тендера.

''У Српској ништа не можете да направите ако неког не платите... РС није слаба зато што је сиромашна, она је слаба зато што је опљачкана'', казао је он.

Прочитајте још:

* Иванић: Додик ће прогласити лажну победу

* Додик: За опстанак БиХ - конфедерално уређење или унија

* Огњен Тадић: Дајте глас за промене!