У насељу Циглане у Сарајеву, на 100. годишњицу Сарајевског атентата, уређује се православна капела на гробљу "Свети Арханђели Георгије и Гаврило" где су, како стоји на надгробној плочи, сахрањени Гаврило Принцип и остали Видовдански хероји.

На 100. годишњицу Сарајевског атентата који се догодио на Видовдан 28. јуна 1914. године и у којем је убијен аустро-угарски престолонаследник Франц Фердинанд, очекује се долазак великог броја поштовалаца у обилазак гробнице у којој су покопани Гаврило Принцип и остали чланови "Младе Босне".

Радници предузећа "Покоп", у чијој надлежности је одржавање гробља, ових дана раде на уређивању, косе траву и скупљају смеће. Један од радника за сарајевски портал Клиx.ба рекао је да је већ долазио рођак Гаврила Принципа из родног места Обљаја, села код Босанског Грахова, да обиђе гроб и донео венац.

Шефик Ватреш, гробар у "Покопу", испричао је да је гробље "Свети Арханђели Георгије и Гаврило" прво урбано гробље у Сарајеву, а отворено је 1984. године.

"Ексхумација посмртних остатака је рађена са православног гробља код Врбање. Са тог гробља су пребачени и надгробни споменици од којих је направљена и капела. Ти надгробни споменици су уграђени у зид капеле како би се сачували и натписи и споменици. Капела је направљена 1939. године, а туристи стално долазе, али и људи који имају своје сроднике сахрањене ту", рекао нам је Ватреш.

Капела Видовданских хероја чува сећање на православно гробље старо неколико векова, које се некада налазило на месту данашњег Парламента БиХ, у улици Доња Хисета. То гробље је већ 30-тих година 20. века било изузетно запуштено, па су у Православној патријаршији одлучили да део надгробних споменика са тог гробља искористе за градњу Капеле Видовданских хероја.

Захваљујући томе, и данас у зидовима Капеле могу да се виде уграђени стари надгробни споменици, као и имена већ давно заборављених људи, исписана старом ћирилицом.

Капела је данас у лошем стању, а радници унутра ретко улазе, јер се боје да ће се кров срушити. Дрвене греде и даске које су испод крова су старе и труле, а радници су купили параване како би бар мало улепшали унутрашњост капеле.

Посмртни остаци Видовданских хероја сакупљени су по затворима земаља бивше монархије Аустро-Угарске у којима су тамновали, након чега су 7. јула 1920. сахрањени у заједничкој гробници у Сарајеву, а капела Светог Арханђела посвећена Видовданским херојима је отворена 19 година касније.

Капелу је, на старом православном гробљу Свети Михајло на Кошеву, по налогу патријаршије Православне цркве у Сарајеву пројектовао српски архитект и пилот-добровољац из Првог светског рата, Александар Дероко.

Ту су исписани и стихови црногорског песника Петра Другог Петровића Његоша: "Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити".