БАЊАЛУКА - Премијерка РС Жељка Цвијановић изјавила је да је у претходним поплавама у Српској уништено најмање 60 одсто сточног фонда. Међутим, председник Удружења пољопривредних произвођача-млекара Републике Српске Владимир Усорац, за „Новости“ каже да је оваква оцена ипак претерана и да је штета мања.

- Не може се рећи да је уништено толико стоке, то би било превише, бар кад је реч о крупним грлима. Знам многе сточаре који су на време успели да спасу стоку са поплављених подручја. Међутим, уништен је велики део сточног фонда, а процене тек следе - каже Усорац.

Набрајајући појединачне примере, Усорац је посебно подвукао случај фармера Чеде Боројевића из Шамца, коме је уништено 350 грла крупне стоке - говеда, и то је највећа појединачна штета коју је доживео један фармер.

Штета код овог произвођача је, према речима Усорца, око 2,5, можда и три милиона КМ, кад се узме и штета на усевима и сточној храни.

- У Српској је укупно уништено више од 1.000 грла крупне стоке, или тачније око 1.100 говеда, мада и то није дефинитивна цифра. Кад је у питању штета на фармама свиња, према мојим информацијама у поплавама није страдала ниједна велика фарма - каже Усорац.

Говорећи о општинама које су претрпеле највеће штете у сточном фонду, Усорац је истакао да су то редом Шамац, Бијељина, па Добој.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у среду нам нису могли дати прецизнију процену колико је сточног фонда страдало у поплавама, истичући да ће на ту тему у четвртак бити организован састанак са фармерима из целе РС, разним удружењима, задругама, институцијама и факултетима.

Састанак ће бити одржан у згради Владе РС, а како сазнајемо, свако министарство је добило задатак да Влади достави податке из свог ресора о штетама које су наступиле у поплави.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић раније је рекао да је у поплавама у РС угрожено око половине сточног фонда.

РАТАРИ ПРЕТРПЕЛИ ВЕЋЕ ШТЕТЕ

УСОРАЦ каже да су пољопривредници страдали горе од сточара и да се у том сегменту може говорити о штети која је већа и од 60 одсто.

- У многе њиве пољопривредници још не могу да уђу због воде. Усеви су уништени, долази јун, а ништа није посејано. Ја сам и јутрос покушао да уђем у њиву, али је то немогуће. Још се ја налазим на брду, а како је тек онима у равници - истакао је Усорац.

Он је посебно изнео пример једног пољопривредника из Прњавора, који је посејао седам хектара поред Укрине, којем је ова река однела све, чак и земљу, која је сада деградирана и биће потребни велики напори и средства да се врати у првобитно стање.