БИЈЕЉИНА - Насип на Сави на потезу између Батковића и Раче је пукао на четири места, пренела је данас телевизија БН, приказујући снимке које је направио њен сниматељ из хеликоптера.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да је насип на Батковићу попустио и да почиње евакуација становништва.

"Биће обезбеђена места за евакуацију становништва, а биће евакуисано око 10.000 људи. Сава је виша од девет метара и виша је за 1.35 метара у односу на 2010. годину. Бујица не би требала доћи до града, јер ће је зауставити канали", рекао је Мићић за РТРС.

Он је додао да је Црњелово потпуно безбедно.

Према Мићићу, УНХЦР је послао два хеликоптера са храном, али је апеловао да се Бијељини допреме остале потрепштине.

"Нама све треба, посебно ћебад. Читав град је под водом. Нема струје, не раде пекаре", додао је Мићић.

Најмање 16 особа изгубило је живот у поплавама у БиХ, потврдио је данас директор Управе полиције Републике Српске Гојко Васић.

Он је, на конференцији за новинаре одржаној у Бања Луци, рекао да је највише људи погинуло у Добоју који је скоро три дана био одсечен од света, пренела је Хина.

"У Добоју смо пронашли девет жртава утапања", рекао је Васић.

По једна особа изгубила је живот у Босанском Шамцу, Лакташима, Бијељини, Власеници и Српцу, док су у Модричи погинуле две особе у поплавама.

Локални медији у БиХ јавили су како је до сада укупно страдало најмање двадесет особа на територији целе државе, али тај биланс жртава није званично потврђен. Током дана и вечери најтеже стање је било на подруцјима уз реку Саву, која је на неким местима пробила насипе угрозивши тако Шамац, Домаљевац али и Брчко и Бијељину.

У унутрашњости земље стање је и даље хаотично, а већина путева је блокирана клизиштима и материјалом који је вода нанела.

Влада Републике Српске донела је данас одлуку о проглашењу ванредног стања у том ентитету, у којем су многе локалне заједнице биле или су и даље изложене поплавама. Премијерка Жељка Цвијановић изјавила је да ова одлука значи и нови режим понашања и фунцкионисања свих у РС све док се не стабилизује ситуација изазвана великим поплавама.

"Апелујем да се сви грађани, институције, установе и предузећа понашају у складу с овом одлуком", рекла је новинарима Цвијановић после седница Штаба Владе РС за ванредне ситуације и Владе РС.

Цвијановић је, како су пренели медији у РС, изразила саучешће породицама страдалих у поплавама у РС. Истакла је да се сада не може говорити о штетама, али да ће оне сигурно бити веома велике и вероватно ће требати и године за њихову санацију.

Према подацима Министарства безбедности, у БиХ је угрожено више од милион и двеста хиљада становника, на различите начине, али је, срећом, мали број животно угрожених. По речима помоћника министра за заштиту и спашавање Самира Агића, ситуација на терену узрокована обилним падавинама и поплавама и даље је изузетно тешка.

На терену делује 12 хеликоптера, обављају се евакуације становништва, покренута је широка активност тражења међународне помоћи и очекује се долазак јединица, рекао је Агић.

Он је, раније данас, нагласио да је тешка ситуација у Посавини, Шамцу, Орашју, а у Бијељини тренутно траје масовна евакуација.

"По нашим информацијама, између осам и десет хиљада људи је у покрету. Највећи број њих је организован од локалних тимова на терену, дакле нису хаотично кренули и верујемо да ће евакуација бити успешно завршена", казао је Агић.

Агенција Фена јавља и да је на целом подручју општине Завидовићи активирано 53 клизишта невиђених размера која су угрозила преко 150 стамбених објеката.

Клизишта, која су дуга и по неколико стотина метара, угрожавају бројне куће а њихов број се стално повећава.


ПОСЛЕ ПОПЛАВА ПРЕТЕ КЛИЗИШТА

После поплава, БиХ прете бројна клизишта, каже директор Хидрометеоролошког завода Федерације БиХ Алмир Биједић. До сада су се већ бројна клизишта отворила у БиХ, носила и рушила куће, а било је и људских жртава.

Директор Федералног завода за геологију Хазим Хрватовић изјавио је да је неопходно упозорити становништво на могућност појаве клизишта и на местима где досад нису била евидентирана.

"О таквим појавама потребно је одмах обавестити општинске центре Цивилне заштите како би стручњаци изашли на терен да виде шта може бити урађено хитним мерама", рекао је Хрватовић.

Додао је да је покренуто велико клизиште на подручју Кладња, где је већ пет кућа исељено.

Од сутра се очекује стабилизација времена са даљим смањењем падавина, речено је на прес-конференцији Федералног штаба цивилне заштите у Сарајеву. Водостај реке Босне у сталном је опадању у горњем току код Сарајева и прогнозира се даљњи пад водостаја и смиривање реке и у средњем току, око Зенице, Завидовића и Маглаја. Водостаји Сане и Уне такође усу благом опадању.

Међутим, још је критично у Босанском Шамцу, на ушћу Саве, јер је поплавни талас дошао на то подручје. Овакво стање ће тамо потрајати наредна два или три дана.

Према речима Биједића, из Србије је добио информацију да из БиХ долази 5.500 кубних метара воде у секунди, што говори да је реч о катастрофи незапамћених размера.

Командант штаба Јерко Иванковић Лијановић рекао је да је данас у Посавину упућен хеликоптер с помоћи у материјалу за ојачавање насипа, а у току је и припрема чамаца.

Због могућих покретања нових клизишта донесена је препорука да становништво потенцијално критичних подручја прати ситуацију, јавља промене и поступа по препорукама надлежних органа, истакао је.