САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ донела је Одлуку о проглашењу стања природне несреће, због кишних падавина које су проузроковале изливање река и плављења великог броја инфраструктурних и стамбених објеката, као и пољопривредног и другог земљишта.

Влада ФБиХ је на ванредној и телефонски одржаној седници овластила премијера тог ентитета да упути захтев Министарству безбедности БиХ за покретање процедуре тражења међународне помоћи у заштити и спасавању људи и материјалних добара на територији ФБиХ.

Председница Владе РС Жељка Цвијановић потврдила је да је у 14 општина проглашено ванредно стање услед поплава, да је најтежа ситуација у Добоју, али и да предстоји тешка ноћ, а сутра тежак дан.

Цвијановић истиче да, по информацијама с којима Влада РС располаже, нема жртава услед поплава у Добоју, који је одсечен саобраћајно и готово комуникацијски, а нема ни струје ни воде.

Она је потврдила да се у Средњошколском дому налази 110-оро деце и сви су збринути и на сигурном, а Министарство просвете РС је осигурало присуство психолога.

Она је на ванредној прес-конференцији у Бањалуци потврдила да постоји сарадња с локалним нивоом власти у Добоју, као и свим другим угроженим подручјима.

У Добоју ће се касарне користити за евакуацију становништва, ангажоване су све расположиве екипе, између осталог и Хеликоптерски сервис, чији припадници су већ пребацили одређен број пацијената у болнице.

Цивилна заштита координише све активности, а сви угрожени могу се јавити надлежним за помоћ, рекла је Цвијановић.

Влада РС је у сталном ванредном заседању, а премијерка и министри обилазе поплавама угрожена насеља.