У ДВОРИШТУ Марије Радисављевић, из Доњег Видова, код Параћина, већ данима брује камиони и грађевинске машине, јер мајстори изливају темељ за нову кућу ове шеснаестогодишње девојке. Чим устане, Марија провири кроз прозор старе куће да се, како каже, увери да нови кров над главом није само њен пуки сан.

- Не умем да опишем како се осећам. Мој живот се променио преко ноћи. Када су ми представници удружења "Параћин - мали град велико срце" и "Огњиште" из Панчева рекли да су покренули акцију да би ми саградили кућу, нисам веровала. Питала сам се зашто би неко чинио нешто од чега нема користи - искрена је Марија, која се школује за фармацеутског техничара.

Ова вредна девојка, која је у кући, прављеној половином прошлог века, живела са оцем Славишом и баком Верославом, последње две године учила је уз пламен свеће. Од рођења живи без воде. Иако је, практично, још дете, била је свесна лоше материјалне ситуације, па је са оцем свакодневно одлазила да надничи. Снагом воље, каже, успевала је да сваки слободни тренутак искористи да ради на туђој њиви не би ли зарадила који динар.

- Много сам се мучила без струје. Поготову што похађам средњу школу, па ми је потребно да радим на рачунару. Сналазила сам се како сам знала и умела. Ишла сам код другарице и комшинице - додаје Марија.

Удружење "Параћин - мали град велико срце" показало је да има огромно, а не велико срце. Помогло је да Марија добије струју и воду, купили су јој компјутер, а биће и једино удружење у околини које ће некоме да сагради кућу. Заступник удружења Емилија Живановић каже да је помоћ за Марију затражила комшиница Живка. Најпре су мислили да јој само обезбеде струју и уведу воду, али када су видели да је њена кућа склона паду, решили су да јој саграде нову.

Свакодневно ради неколико мајстора

Прочитајте још: Марија дању надничи, па уз свећу учи да буде лекар

- Сакупили смо новац, прикључак за струју платили 100.000 динара, а за воду хиљаду евра. Акцију градње куће покренули смо са Удружењем "Огњиште" из Панчева, које је сакупило одређену суму новца, фирма "Нипс" из Параћина обезбедила је целокупан грађевински материјал, фирма "Гаги-вода" из Београда урадиће купатило и кухињу, фирма "Лукић" донирала је ПВЦ столарију за целу кућу, а поповачка цементара материјал у вредности од 1.500 евра - каже Ема.

Фирме донирају грађевински материјал

РАЧУН ЗА ПОМОЋ

ФОНДАЦИЈА хуманости "Новости" решила је да се укључи у акцију за градњу Маријине куће. Она апелује на све људе добре воље да помогну уплатама на жиро-рачун фондације 205-5621-06 или параћинског удружења 205-0000000265615-98 код Комерцијалне банке. Новац је потребан због непланираних трошкова. Грађевински материјал који нема фирма "Нипс" мора да се докупљује, дневнице за четири-пет мајстора су од 20 до 50 евра.