ИЗА себе су оставили Италију, Холандију, Данску, земље које су синоним за добар качкаваљ. Мocamela сир, за који су "рецепт" написали студенти Пољопривредног факултета у Београду, на недавно завршеном Сајму хране "Ануга" у Келну, заузео је седмо место у Европи. То је и највећи успех који је Србија постигла на овом такмичењу до сада.

Прошлог викенда и Београђани су на "Фестивалу сира", имали прилику да пробају овај специјалитет. Нису крили одушевљење укусом, али и разочарање - што га нема у продаји.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Гордана победила упркос свему: Пре две године је дотакла дно, а сада има свој бизнис и помаже другима

КАКО су нам испричали студенти, ради се о јединственом производу, који не постоји у Србији, нити у било којој земљи Европе.

- Мocamela је полутврди сир жутозлатне боје, који карактерише слатка нота, као и декоративни мраморни изглед због додавања меда и меласе - открива Ана Недељковић, једна од чланица тима. - Користимо млеко са проверених фарми, а мед са Таре. Будући да је меласа густи сируп, који настаје после прераде шећерне репе, који није пуно коришћен у прехрамбеној индустрији, као додатак сиру је начин промоције овог производа.

ПОШТО се на такмичењу, осим укуса, еколошког аспекта, иновативности, оцењују и паковање и презентација, наши студенти су и у томе били оригинални. Сир је пакован у шестоугаону кутију, која представља саће, и "преливен" је пчелињим воском. Велики успех који су постигли на међународном такмичењу, али и интересовање оних који су га пробали да га купе, навела је академце да размишљају и о производњи за тржиште. То би било остварљиво, уз сарадњу са неком млекаром.

- Поносна сам на своје студенте, јер су постигли сјајни успех - каже проф. др Јелена Миочиновић, ментор. - Били су бољи од студената са познатих универзитета из Белгије, Барселоне, Атине, Загреба, који су имали много боље услове за припрему од наших академаца. Потрудићемо се да им помогнемо да, у сарадњи са неком млекаром, евентуално, произведу одређену количину сира за тржиште.

ТИМ ЗА ПОБЕДЕ

ПОСЛЕ победе тима CandyMoo на националном такмичењу студентских екипа у креирању еко-иновативних прехрамбених производа "Екотрофеилија", академци су свој производ представили у Немачкој и постигли највећи успех до сада.

У тиму су Јана Симоновић, Ана Недељковић, Марија Христов, Дејана Коловић, Душан Ђурић, Никола Мимић, а ментори су проф. др Јелена Миочиновић и др Зорана Милорадовић.