ПОСЛЕ деценија патње у беспућу и мраку, ове јесени или најкасније почетком пролећа, породица Светлане и Дарка Јелића, из забитог засеока Јантурине на Пештеру, коначно ће добити струју. Светлу ће се највише обрадовати њихова деца: Мићо (16), Милош (14), Марко (11), Марјан (8) и трогодишње близнакиње Марија и Маријана, који још не знају шта је вече уз телевизор и цртане филмове или писање домаћих задатака без свећа или петролејке. Што је најлепше, очекују и принову, па сад у шали кажу да не знају да ли ће пре стићи седмо дете или - струја.

- Недавно нас је посетила висока делегација ЕПС и чврсто нам обећала да ћемо ускоро добити струју. И раније смо добијали разна обећања и увек остајали у мраку, а сада је, чини нам се, све много озбиљније. Незванично смо чули да је, после много објављених текстова о нашим невољама и разних апела да нам држава помогне, "са врха" наложена наша електрификација. Мада су и електрични стубови почели да пристижу, поучени ранијим лошим искуством, још не смемо да се радујемо - прича нам Светлана Јелић, стожер ове сиромашне породице и мајка шесторо деце, која је принуђена да све што њени малишани испрљају пере рукама и у хладној води коју њен супруг Дарко и најстарији син Мићо на коњима, у бурадима и канистерима, доносе са извора.

Надају се, кажу, да ће и њих коначно "огрејати сунце" и да ће сијалица засијати и у њиховом дому. Струју чекају две деценије, у мраку им је рођено шесторо деце. Јелићи су од Сјенице удаљени 30 километара, а кад нападају велики снегови њихове Јантурине су данима одсечене од света.

- Душа ме боли док гледам како Мићо, Милош, Марко и Марјан домаће задатке пишу уз светло петролејке, а Марија и Маријана у кревет одлазе већ са првим сумраком - додаје ова храбра горштакиња.

Иако живе у беспућу, Светлана и Дарко истичу да су деца њихово једино и највеће богатство, да наследника никада није много и да је на путу и њихово седмо дете.

- Нисам још ишла код лекара, не знам када ћу се тачно породити и да ли ће бити син или ћерка, нити нас то интересује. Важно нам је да дете буде здраво и да струја стигне пре него што оно дође на свет. Доста нам је живота у муци и мраку - додаје Светлана и захваљује се читаоцима "Новости" и другим добрим људима који су годинама помагали њеној породици да преживи у мраку и пештерском беспућу.

ЈОШ НЕМА ЗВАНИЧНЕ ПОТВРДЕ

Хуманитарац Хидо Муратовић, својевремено добитник Златне плакете "Новости" за племенитост, годинама посећује Јелиће и бори се за њихово "осветљавање". Разочаран је што је ова породица још у мраку и уверен да ће мукама Светлане, Дарка и њихове деце ускоро доћи крај.

- Нико из ЕПС и Електродистрибуције у Сјеници још ништа званично не саопштава, али по активностима на терену чини се да ће Јелићи коначно добити струју. Биће то и мој велики успех и радост - каже Муратовић.