ПОБЕДАМА над Мокром Гором и Полетом из Лапљег Села, фудбалери Трепче из Kосовске Митровице освојили су пехаре Kупа Kосовскомитровачког округа и Kосова и Метохије и тако изборили пласман у шеснаестину финала Kупа Србије. И када је из "шешира" као противник извучена Црвена звезда, љубитељи фудбала са севера Kосова, уместо да се радују гостовању великана на маленом стадиону у Житковцу надомак Звечана, разочарани су гласом из Приштине о забрани овог спортског догађаја и наговештају да ће, нажалост, политика и овог пута однети победу над спортом. Последњи трачак наде угашен је у петак, када је саопштено да ће Трепча као домаћин дочекати српског шампиона, 9. октобра, на стадиону Чукаричког у Београду.

У подељеном граду на Ибру и у суботу је разочарање љубитеља фудбала било је очигледно.

- БИО сам изузетно срећан и поносан што ће наш најбољи локални фудбалски клуб дочекати шампиона наше земље. За Црвену звезду навијам откад знам за себе и радовао сам се, као и сви навијачи. Убеђен сам да су управе оба клуба урадиле све што је у њиховој моћи да се обезбеди долазак Звезде, али се једноставно политика испречила и спречила један прави фудбалски спектакл - рекао је студент-проректор Немања Бишевац и додао да једна политичка одлука Приштине и УЕФА неће угасити српски спорт на Kосову и Метохији.

Радосна вест да би његов омиљени клуб могао да заигра у Житковцу код Звечана ватреног "звездаша" Бранислава Марковића затекла је у Минхену, где је управо бодрио свој омиљени клуб у мечу против Бајерна.

Прочитајте још - НИШТА ОД ОДЛАСКА ЗВЕЗДЕ НА КОСМЕТ: Трепча домаћин црвено-белима у Београду

- Забраном доласка фудбалерима Црвене звезде уништена је свака нада за суживот са Албанцима, јер су они још једном показали да им је једини циљ да спрече српски народ да нормално живи и да српска деца уживају у једној великој представи два наша велика клуба - каже Марковић.

ЦРВЕНО-бела боја је и саставни део породице Костић, чији малени Филип, осим у дресу ОФК ДИФ-а, игра и за млађе категорије Црвене звезде. Жеља да се у родном граду слика са својим идолима ипак му неће бити испуњена.

- Као отац мислио сам да ће то за моје синове да буде тренутак за памћење и прилика да им макар тих 90 минута скренемо пажњу са свакодневних проблема и тешке ситуације у којој живимо. Нажалост, по ко зна који пут власти у Приштини ускраћује нашој деци могућност да уживају у лепим тренуцима које би памтила читавог живота - огорчен је Синиша Костић.

БЕЗ РЕПРИЗЕ 1978.

ЖАЛ због немогућности понављања меча из 1978. године, када је Трепча као члан Прве југословенске лиге, 9. априла, дочекала Црвену звезду у Косовској Митровици (победили гости са 1:0), осећа се и у речима Михаила Цветнића:

- Колико сам се радовао доласку мог омиљеног клуба, толико сам се и разочарао сазнањем да се то ипак неће десити. Посебно сам разочаран чињеницом да су деца ускраћена за један овакав велики спортски догађај који бисмо, сигуран сам, дуго препричавали и памтили!