МАНАСТИР Подластва, посвећен Рођењу Пресвете Богородице, у Грбљу, повише мора, који је обновио цар Душан на месту ранохришћанске цркве из петог века, наредног петка обележиће 1.500 година трајања. Миленијум и по постојања ове светиње биће прослављено 27. септембра на Крстовдан, у оквиру јубилеја 800. годишњице аутокефалности Српске православне цркве.

Како се примиче тај, по много чему највећи догађај у новојој историји Црне Горе, српства и православља, радост се увелико осећа међу житељима овог гласовитог краја, из ког корене, како с поносом истичу Грбљани, вуче и Свети цар Лазар.

- Достојни својих предака и са огромном радошћу дочекујемо нашег патријарха Иринеја. Управо нам је потврдио долазак и томе се радују и вода и гора, житељи, али и васколико српство, као и наши пријатељи других конфесија са којима на овом камену одржавамо добре односе. Ово је догађај који спаја народе, љуби Боку, као и Црну Гору и све српске земље - каже, за "Новости", Марко Бато Царевић, градоначелник Будве.

Долазак српског патријарха у овај крај биће први после 27 година. Далеке 1992. овде је био блаженопочивши патријарх Павле, када су похрањене мученичке кости 79 житеља Грбља, Маина и Паштровића, који су без суђења страдали од братске руке новембра 1944. године у Старом Бару. Тада је испред манастира подигнута спомен-костурница.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Осам векова аутокефалности СПЦ

Програмом прославе у 18 часова предвиђена је вечерња служба са свечаним дочеком патријарха Иринеја. У 19 сати биће одржана академија на којој ће беседити публициста Драгослав Бокан. Наредног дана у девет часова биће служена света патријаршијска литургија са освећењем параклиса Светог великомученика косовског цара Лазара и манастирских конака са свенародним сабором.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СПЦ јубилеј слави у Жичи и Пећи

У подне за све присутне биће приређен културно-уметнички програм на коме ће наступити Никола и Бојана Пековић, Вера Столић, Даница Црногорчевић, Српски православни појци, хор Српског певачког друштва "Јединство" из Котора, народни гуслар Стеван Чавор и Певачко друштво "Грбаљ". Верницима ће се обратити патријарх српски Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Станко Магуд и Марко Бато Царевић, градоначелник Будве.

Манастир Подластва

- Уочи прославе, на манастиру су постављене украсне заставице, а цео простор улепшаће и посебна расвета која ће га осветљавати све до датума прославе. Обасјаваће цео Јадран! Одбор за обнову Подластве је за све вернике обезбедио паркинг простор испод манастира код аутобуског стајалишта у Ластви Грбаљској. За слабопокретне особе биће обезбеђен комби превоз од паркинга до манастира - каже свештеник Мијајло Бацковић.

Марко Бато Царевић, градоначелник Будве

МИРИС ТАМЈАНА

СА коликом посвећеношћу се одвија живот унутар манастирских капија, осети се чим се закорачи у тај простор, "омеђен" својом унутрашњом лепотом. Малобројно сестринство беспрекорно "држи" ред. Све одише чистоћом, мирисом тамјана. Говор тишине обузима чула. Једино пијук уморног неимара, који удара о фасаду цркве, одзвања крајем. Манастир је удаљен само неколико километара од Будве, а смештен је у питомом пределу Грбља, на брежуљку у селу Ластва Грбљаска, по коме је добио име. Сматра се најзначајнијим спомеником овог племена.