ПРИЧА о шестогодишњој Нађи Билбији, која са баком и деком живи у нехуманим условима, у шупи обложеној најлоном, без топле воде, подигла је Србију на ноге и пробудила хуманост. За само десетак дана, прикупљено је довољно новца да ова девојчица, коју је мајка напустила брзо по рођењу, а отац пре годину дана, добије нови дом, па њена бака уз помоћ адвоката увелико припрема папире неопходне да својој унуци купи стан.

Све је кренуло од Нађине васпитачице Милице Маринковић, из ОШ "Мирослав Антић". Када је видела у каквим условима живи дете, које је 1. септембра кренуло у предшколско, одмах је обавестила Савет родитеље и директора да би сви заједно некако помогли девојчици. Борба је кренула и до саде је, каже Милица, прикупљено око 30.000 евра, што би требало да буде довољно да се купи станчић овој породици.

- Не постоје речи којима бих се захвалила људима који су помогли, а помогли су сви колико су и како могли. Тај новац ће бити уложен у стан, који ћу одмах са адвокатом уписати на име моје мале Нађе. Тај стан је купила Србија, тај стан је купио српски народ и захваљујући њима, моја Нађа ће имати кров на главом - каже, за "Новости", Славица Младеновић, Нађина бака, која о својој унуци брине јер су је се родитељи одрекли и напустили је.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СЕДМОГОДИШЊАК ДОБИЈА ПРИВРЕМЕНОГ СТАРАТЕЉА: Деда преузима бригу о Мирку

Вест да стижу бољи дани ни малену Нађу није оставила равнодушном.

- Бака ми је рекла да ћемо имати нову кућу, да је цела Србија решила да нам помогне. Ипак, ја волим своју собу и понећу све лутке у ту нову. Највише ме радује што ће ми школа бити ближе, па бака и ја нећемо више морати свакодневно да пешачимо по пет километара кроз њиве до моје учионице - радосно прича Нађа.

Кућа у којој сада живе

Да помогну Славици (69) и Светомиру (78) Младеновићу у подизању унуке Нађе укључио се и Центар за социјални рад. Он ће им на коришћење доделити стан, али само до декине смрти, јер је он једини корисник социјалне помоћи, али ће у међувремену, како кажу, бити уређена и адаптирана њихова трошна кућа. Или док не купе свој нови стан од помоћи коју су уплатили хумани људи из целе Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нађа (6) до школе пешачи пет километара, у предшколском први пут пробала чоколадно млеко и кроасан

Како су "Новости" већ писале, шестогодишња Нађа одраста уз баку и деку, у кући без купатила, пуној влаге и буђи, једући маст и хлеб. Тек када је кренула у предшколско први пут је пробала кроасан са кремом, чоколадно млеко и стекла другаре. Рођендане је прослављала само са баком и деком, али је увек имала торту и свећице. Толико су успевали да јој пруже са својим скромним примањима и од социјалне помоћи.


ОДРИЧЕ ЈЕ СЕ И ОТАЦ

НАКОН што је се мајка одрекла, када је имала само пет месеци, то исто ће урадити и Нађин отац. У уторак ће се он званично одрећи старатељства над девојчицом, па ће дете бити званично додељено мени и супругу и онда ћемо можда моћи да остваримо више права на пружање социјалне помоћи за Нађу. Њени родитељи нису желели обавезу, нису никад питали да ли дете има шта да једе, да ли има шта да обуче. Сами смо се око ње сналазили како смо знали, а сада када је цела Србија уз нас, све је много лакше - каже нам бака Славица.ОСТАЈЕ УЗ БАКУ И ДЕКУ

- У САРАДЊИ са Градом, одлучили смо да се породица мале Нађе привремено измести у градски стан, који ће им бити додељен на коришћење, а у међувремену ће се организовати адаптација њихове куће. Ми смо одобрили интервентну помоћ, а после разговора са Нађиним баком и деком, договорена је интензивнија подршка породици. Око старатељске заштите су се такође договорили, процењено је да Нађа има адекватне услове уз баку и деку, тако да она остаје уз њих - каже Лидија Станковић, помоћник директора Центра за социјални рад у Нишу.