ДРУЖЕЊЕ страних и домаћих уметника, одлични услови за рад, невероватна природа и публиковање радова у луксузној монографији, све су ово препоруке које промовишу младу уметничку колонију подно Суве планине, у селу Тамњаница. Колонију је покренуо Горажд Чук из Словеније, који спаја бизнис и уметност јер верује да је то најбоља реклама за плантаже лековитог биља, које заједно са партнерима узгаја на 200 хектара.

Ове године педесетак уметника из свих крајева света стварало је своје слике, фотографије и скулптуре у селу за које је мало ко чуо пре него што су они почели да га походе.

- Ако би требало да само једном речју опишем како сам доживео свој боравак у Србији и рад као уметнички селектор Сликарске колоније у Тамњаници, онда би то била реч "предивно" - преноси нам своје утиске немачки уметник Рајнхард Шмит и додаје да је "све чудновато у овој земљи, људи су срдачни, а Горажд је веома професионалан".

- Услови за рад су феноменални и заиста могу само да похвалим и препоручим ово место као уметничку оазу - каже Шмит, који не крије да му је први долазак у Србију био непознаница, јер "није знао шта га очекује". Месец дана након прве посете поново се вратио, али овог пута је довео и госте, децу из социјално угрожених породица којима је у Тамњаници давао прве лекције из сликарства.

Посебан изазов је била вајарска радионица, у којој су учествовали вајари из Србије, Хрватске, Македоније и Словеније. Селектор Петар Хрануели из Загреба истиче да је реч о првој приватној вајарској радионици у Србији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: У Србији странци лако склапају нова пријатељства


- У срцу Србије сви заједно уписани смо у историју стварања једне лепе приче - усхићен је селектор Хрануели, који је лично у Прилепу одабрао специјалан камен који ће уметници Божо Терзић из Београда, Никола Смилков из Штипа и Јуре Маркота из Словеније до краја септембра обликовати у уметничка дела која ће красити кућу уметника у Тамњаници.

Горажд Чук и селектор Петар Хрануели из Загреба


ПОМИРЕЊЕ

- ПОЛИТИЧАРИ и протоколарно, а уметници искрено, раде на помирењу - сматра хрватски уметник Хрвоје Марко Перузовић, који је један од педесетак стваралаца који су боравили у Тамњаници.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Србији нису странциСликарска радионица


СИЋЕВО И НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ

У ОБЛИЖЊЕМ селу Сићеву пре 114 година позната сликарка Надежда Петровић покренула је сликарску колонију, која траје и данас.

- Сићевачка колонија је веома квалитетна са великом традицијом и богатим списком уметника. У Тамњаници окупљамо уметнике тек трећу годину и обе колоније су специфичне на свој начин - сматра Чук, који се труди да страним уметницима представи све лепоте и знаменитости југа Србије.