СЕЛО Дрмно код Пожаревца годинама је познато по површинском угљенокопу који је по њему добио име, а последњих година и по великом броју новорођенчади. И док је у многим селима у Србији, из године у годину, све мање становника, због чега им буквално прети нестајање, у овом, рударском - ситуација је сасвим другачија, жамор деце чује се на сваком кораку. Само у првих пола године - рођено је седам беба!

Председник овдашње месне заједнице, наш домаћин - Драган Ивић, и сам отац двоје малишана, повратник из Беча, каже да су млади већ дуго заштитни знак села, а изгледа да ће тако бити и убудуће.

- Прошле године у Дрмну се родило 11 беба, девет девојчица и два дечака. Тиме смо надмашили суседна села Брадарац, Бубушинац и Маљуревац, у којима је све заједно рођено тек седморо деце. Ове године Дрмно је богатије за још седморо малих становника, а до краја године очекујемо их још троје. У сваком случају, у последњих пет година роди нам се у просеку десетак беба годишње - каже Драган.

Некада су из Дрмна мештани одлазили у иностранство, али та пракса је укинута. Млади се одлучују да остану у родном селу, јер имају добар стандард и перспективу. Већина ради на коповима, у термоелектрани или у предузећима која су раније издвојена из ЕПС-а. Радна места обезбеђена су захваљујући експропријацији земљишта, јер је оно узимано за напредовање копа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОХРАБРУЈУЋЕ: За три године 1.500 беба више


У атару Дрмна раније је било чак 1.800 хектара ораница, а данас их има свега стотинак, управо због ширења копа. Због тога је све мање оних који обрађују земљу, а све више запослених у ЕПС-у.

- Осим солидног стандарда, имамо и уређено село. Обезбеђена нам је и израдњу топловода и водовода, а само прошле године ЕПС је у инфраструктуру уложио 54 милиона динара - каже Драган.

Мали фолклораши из Дрмна


У Дрмну улажу и у културу и спорт, па су предузели кораке и у том правцу. У рад културно-уметничког друштва укључено је око 60 најмлађих становника овог села, а активни су и у ФК Слога.

- Имамо много идеја за унапређење села. Једна од њих је и отварање вртића, али не само за нашу децу. Пошто у Пожаревцу недостају места у обдаништима, покренућемо иницијативу да им овде обезбедимо смештај - најављује Ивић.


Драган Ивић


КИНЕЗИ

ПРЕ шест година у Дрмну је покренута међународна "Смотра фолклора", која окупља играче из земље и окружења. Ове године одржана је у оквиру разноврсног летњег прогама, који је трајао од 10. до 28. августа. Радници из Кине, који раде на градњи блока Б3 у Дрмну, редовно су спонзори ове манифестације, а ове године по први пут су били и учесници програма.