ИЗДВАЈАМО ИЗ ТЕКСТА


УОБИЧАЈЕНА предрасуда како су Скандинавци хладни и резервисани дефинитивно не стоји! Сем ако нетипичних, око 25 степени Целзијусових, током неколико последњих дана августа, житеље Стокхолма није учинило ванредно расположеним, Швеђани су изузетно пријатни и отворени. Потрудиће се да пробате њихову храну, пиће, а одушевиће их ако вам се још и допадну сви егзотични умаци, најсланије и најзачињеније рибе које вам понуде. Биће срећни ако су вам угодили, ако сте отишли насмејани и ведри из њихове трговине, ресторана или дома!

У живописној продавници у централној улици Дротнингатан, у којој се продају костими и маске, продавачица уз смех посматра три пријатељице које желе да пробају баш сваку блесаву перику.

- Забављајте се колико год желите - додаје им љубазно. - Можете да пробате све што је на луткама.

Одлазе без иједне потрошене круне, а испраћене без преког погледа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кувар на северу: Норвешка му суђена

Стокхолм је највећи и главни град Шведске, који лежи на води - Балтичком мору, језеру Мелеран и реци Норстром, која их спаја. Налази се на 14 острва и има више од 50 мостова.

Стари град, или Гамла стан, како га Швеђани зову, обавезна је туристичка дестинација. Смештен је на три острва, а на њему се налазе Краљевска палата, парламент, катедрала, али и безброј ресторана, кафића, продавница сувенира... Лепе, ушушкане, камене куће живих боја, калдрмисане улице, заправо су најстарија очувана средњовековна целина у Европи. То је место где је основан град 1252. године.

Свраћамо у тек отворену галерију слика и скулптура које држе две средовечне даме. Одушевило их је то што смо из Србије и са интересовањем су се распитивале о Београду и нашој земљи.

У овој згради се додељују Нобелове награде


У Сигтуни, једном од најстаријих градова Шведске, у грофовији Стокхолм, који је основан још 970. године, посетили смо биоскоп из 1920. године. Госпођа са благајне, иако је имала препуну салу, закупљену за рођенданско славље, искористила је сваки слободан секунд да нам исприча што више историјских података о биоскопу, чувеним посетиоцима који су кроз њега прошли.

Наш новинар у Гамла стану са Србима који овде живе


- Овде су заиста сви такви, веома љубазни и предусретљиви - објашњава нам Аранђеловчанка Милка Ларсон, која већ две деценије живи у краљевском граду. - Није се тешко навићи на то, иако смо безброј пута чули да су нам менталитети толико различити. Чињеница је да су зиме хладније, да има много снега и кише, да је током зимских месеци тек неколико сати обданице... Извесност и лакоћа живљења овде, међутим, незаменљиви су. Спокој када схватите да ћете за свој посао и поштен рад тако бити и плаћени, а да ћете напредовати ако се трудите и да то зависи само од вас - непроцењив је.


Од младе особе која је побегла "трбухом за крухом", годину пре бомбардовања Србије 1999. године, Милка је у престоници Шведске постала успешна пословна жена, супруга и мајка два сина. У Северној Венецији, како још називају Стокхолм, живи живот пуним плућима, једноставан, пријатан. Пре десетак година, купили су кућу у насељу Марста, типизиране величине и дизајна, да би амбијентална целина остала недирнута.


- Раније није било тако једноставно и јефтино путовати од Србије до Шведске, али сада се тих око 2.500 километара прелази за два и по сата авионом, а ако се нађу на време, повратне карте могу да се купе и за 60 евра - каже нам Милка. - Градски превоз у самом Стокхолму, који обухвата и аутобусе, воз и метро, кошта око 100 евра месечно. Седмодневна карта за градски превоз је 30 евра. Бицикл, а све више електрични тротинети, уобичајено су превозно средство.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Како живе Срби у Немачкој?

Стокхолм изгледа савремено, отмено, чисто, уређено. Екологија је веома важна, а Швеђани изузетно воде рачуна о здравом животу. Готово нико не пуши, а конзумирање цигарета је забрањено и у баштама кафића. Природа је предивна, а приватна дворишта су перфектно уређена, са под конац подшишаним травњацима, цвећем у саксијама на прозорима и украсним лампама.


Атмосфера у Стокхолму је опуштена. Паркови су препуни људи и деце који леже на трави, трчкарају, уживају у пикнику, а није реткост видети како се неко брчка у градској фонтани. Чим температуре пређу 20. поделак, житељи Стокхолма похрле на обале, сунчају се и купају. Док се они купају, није необично видети туристе у виндјакнама и капама.


КРАЉЕВСКА ПАЛАТА

ДРОТИНГХОЛМ, дворац у коме од 1981. живе краљ Карл 16. Густаф и краљица Силвија, смештен је на језеру Маларен, у општини Екеро. Краљевски пар живи у јужном крилу дворца, а остатак је отворен за туристе. Ми смо посетили Кунглига слотет, дворац у коме краљ и краљица раде. Налази се поред реке Норстром и за туристе је отворен када нема званичних догађаја и пријема. Улаз је 18 евра, а подразумева обилазак Музеја круна и блага, соба, као и средњовековног музеја.


ФИКА

ФИКА, поподневна пауза за кафу и колач, један је од љупких стокхолмских обичаја, који кошта око 10 евра. Око пет евра кошта пиће, од шест па навише сендвич, или други комад брзе хране. Цене гардеробе по тржним центрима су, међутим, сличне београдским.