ТЕШКО да могу све да набројим по имену, а још теже да свима запамтим рођендане. Али, хвала Богу, сви смо живи и здрави, а друго шта нам Бог да. И добри људи који су започели да нам граде кућу - каже Предраг Савић (52), из Коретишта надомак Гњилана, глава најбројније српске породице на Космету.

По новом косовском систему, њихово село припало је општини Ново брдо, а Савићи нас дочекују у предњем делу дворишта, где су постављени темељи за изградњу нове куће. Док мајстори предано раде, Предраг нам објашњава да њихов нови дом ниче захваљујући хуманим људима, организацији "Срби за Србе" и епархији рашко-призренској, а да тај нови кров над главом за његову многобројну породицу значи нови живот. И више од тога. Добиће условнији и прикладнији смештај од две старе земљане куће, из којих извирују дечије главице.

И то невелико двориште и старе уџерице, дом су Савића, којих, како нам рекоше, има укупно двадесет и четворо. Предраг са супругом Стојном, синовима Ивицом (33) и Слободаном (25), снахама Иваном (29) и Јеленом (26) и њихових десеторо деце. Са њима у истом домаћинсту живе и Предрагов брат Новица (47) са супругом и троје малишана, а ту су и његова браћа, Саша (53) и Синиша(44).

- Пошто нам је бака недавно преминула, сада нас је двадесет четворо - потврђује нам Ивица (33), отац осморо деце, који ради као хигијеничар у овдашњој основној школи.

Прочитајте још - ДОМ ВИШЕЧЛАНЕ ПОРОДИЦЕ: Освештани темљи куће за породицу Савић из Коретишта

Каже да сви живе од минималца који на име рада у некадашњој фабрици дувана прима његов отац, али и од социјалне помоћи и дечијих додатака. На питање да ли им недостаје много тога, слежу раменима. Његова супруга Јелена каже да им је недостатак животног простора ипак највећи проблем. Немају чак ни најосновније ствари, а у дотрајалим и похабаним креветима спава по неколико деце, али истичу да су пресрећни, јер ће ускоро добити нову кућу.

Ивица са децом


Нови и уређенији животни простор добиће, надају се пре зиме, а на питање да ли је то довољно, Предраг каже да су сви чланови његове породице скромни и да немају превелике прохтеве. Ипак, напомиње да су добили обећање да ће и његовом брату Новици, који има своју породицу, односно супругу и четворо деце, такође бити саграђен нови дом.

На питање да ли се икада окупе заједно за столом, одмахују главама и кроз осмех додају да једу "по сменама". Тако уче и школарци, који се надају да ће изградњом новог дома имати собу за учење. Прижељкују и компјутер... Највише се, ипак, надају миру.

Прочитајте још - НОВИ ДОМ САВИЋИМА СА КОСОВА: Марко Кешељ и Мирослав Радуљица организују хуманитарно вече

ХРАНА ОД "МАЈКЕ ДЕВЕТ ЈУГОВИЋА"

Камен темељац за почетак изградње куће Савића, почетком августа, са игуманом манастира Драганац оцем Иларионом, освештао је епископ рашко-призренски Теодосије са некадашњим кошаркашким репрезентативцем Марком Кешељем и представницима организације "Срби за Србе", који су организовали донаторско вече. Савићи добијају по један оброк од епархијске организације "Мајка девет Југовића", што им, како нам рекоше, и те како олакшава свакодневицу.