Републички хидрометеоролошки завод најавио је у наредна два сата у Бачкој, Срему и западној Србији кишу слабог до умереног интензитета, а на југозападу локалну појаву пљускова и грмљавине.

Истовремено, РХМЗ упозорава на могуће непогоде праћене градом на југу и истоку Србије

"На југу и истоку Србије до краја дана биће услова за грмљавинске непогоде праћене градом, олујним ветром и обилним пљусковима", наводи РХМЗ на сајту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Венера из Витковачког поља чекала 6.500 година!

Због најављених непогода, на том подручју на снази је наранџасти метеоаларм, изјавио је метеоролог Слободан Совиљ и додао да ће у осталим крајевима бити повремено кише и краткотрајних пљускова, без грмљавинских непогода.

Пораст температуре очекује се током предстојећег викенда и почетком следеће седмице, додао је он.


Совиљ је за Танјуг навео да је данас током пре поднева у северним и западним крајевима земље температура била нижа за десет до 15 степени у односу на претходне дане, док је у јужним и југоисточним крајевима претежно сунчано и топло са температуром већом од 30 степени.

Међутим, додао је, до краја дана ће и у тим крајевима доћи до наоблачења и осетног пада температуре са кишом, пљусковима и грмљавином."Управо у овим крајевима, на југу и истоку Србије, до краја дана биће услова и за грмљавинске непогоде са градом, олујним ветром и обилним пљусковима због чега је на том подручју на снази наранџасти метеоаларм. У осталим крајевима не очекујемо интензивније грмљавинске процесе, али ће бити повремено кише и краткотрајних пљускова", навео је Совиљ.

Каже да се сутра, након облачног јутра, на северу земље очекује претежно сунчан дан, док ће у осталим крајевима и даље бити облачности, те да ће тек поподне и увече доћи до постепеног разведравања."Температура ће бити без битније промене. Пораст темепратуре очекујемо најпре у суботу када ће бити мало топлије са максималном температуром између 26 и 29 степени, а осетнији пораст температуре очекујемо у недељу и почетком следеће седмице", додао је Совиљ.