УДРУЖЕЊЕ "Марко Цара Милановић" из Каоника, код Крушевца, 20. августа организује традиционалну хуманитарну манифестацију "Спасимо децу у саобраћају", а овај велики догађај, на којем се очекује више од 5.000 посетилаца, биће посвећен беби Вуку из Ђуниса, дечаку који је успео да добије битку за живот упркос трагедији која га је задесила чим је дошао на свет.

Вук је, како су "Новости" већ писале, рођен 10. јануара ове године, на Одељењу хирургије у Крушевцу. У тешкој саобраћајној несрећи остао је без оба родитеља! Млада породиља Јована Миленковић (25), само дан након порођаја, подлегла је стравичним повредама задобијеним у удесу на путу Крушевац - Каоник, у којој је на лицу места настрадао њен супруг и Вуков отац Стефан Илић (26)! Дечак је дошао на свет царским путем, са знацима лоших виталних параметара и одмах је реанимиран. Показало се да је јачи од повреда, а добио је име Вук, јер је то била жеља његовог трагично настрадалог оца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕ ПОГИБИЈЕ СТЕФАНА И ЈОВАНЕ: Остао је без маме и тате, лекари се боре за његов живот и зваће се - Вук!

Њихова судбина потресла је целу Србију, а дечкић од свега 3,5 килограма је као животно угрожен пребачен у Клинички центар у Крагујевцу. После двомесечне интензивне терапије у Центру за неонатологију, Вук је изашао из болнице и први пут од рођења болничку постељу заменио креветићем, код куће.

- Чим смо добили добре вести из Крагујевца, знали смо да ћемо цео догађај посветити малом Вуку - предочава Мирољуб Милановић, председник удружења, које носи име по Мирољубовом сину Марку, настрадалом у удесу са свега 22 године. - На Балканијади, која се одржава у оквиру манифестацију "Спасимо децу у саобраћају", биће постављена и посебна кутија где ће сви посетиоци моћи да оставе прилоге како би се помогло малишану од седам месеци. Осим тога, трудићемо се да на све друге начине учинимо срећнијим детињство дивној Вуковој породици, која је преузела бригу о њему.


Јована Миленковић и Стефан Илић, страдали у несрећи 10. јануара /

Фото Приватна архива

ПРОЧИТАЈТЕ И: "Новости" ми помогле да преживим

Позиву да помогну беби Вуку и учествују у 5. хуманитарној манифестацији "Спасимо децу у саобраћају", чији је део 11. Балканска фолклоријада, одазвала су се културно-уметничка друштва са Косова и Метохије, из Црне Горе, Бугарске, Републике Српске, Црне Горе, Румуније и Северне Македоније, а подршка организацији стигла је и од Града Крушевца, Туристичке организације, Културног центра, МЗ Каоник, Ауто-мото савеза Крушевац. Осим наступа фолклорних друштава са Балкана, концерт ће имати и више певача, међу којима је и Снежана Ђуришић.

Неутешна породица Миленковић, која је остала без ћерке, данас је пронашла смисао и разлог да настави живот. О Вуку несебично брину Јованина рођена сестра Теодора (20), која је кобног јутра са сестром и зетом била у "фијату" који се сударио са аутобусом. Десна рука јој је и њен отац, Вуков деда, Саша Миленковић, такође повређен у несрећи. Бака Надежда, која је помагала сину да подигне две добре ћерке, прва нам је испричала како би жељно дочекали дете њихове Јоване, без које су заувек остали.

Са манифестације "Спасимо децу у саобраћају"


МЕСТО ЗА ДЕЧАКА У ПРВОМ РЕДУ

Сваке године усрећујемо децу у крушевачком крају кроз различите акције, за време новогодишњих празника, делимо поклоне, али трудимо се и да неформално помажемо колико можемо - каже нам Мирољуб Милановић. - Вукова породица је прихватила нашу идеју. Прилози су на добровољној бази, без ограничења, а и ми ћемо се придружити као удружење. Како је манифестација доста посећена, очекујемо и да одзив буде велики, јер наш народ има велико срце. Вуку чувамо посебно место у првом реду у публици.