ДЕЦЕНИЈАМА је лист "ТВ новости" био препознатљив по посебној акцији која је окупљала све радознале гледаоце ТВ програма. Сви су "јурили" "најсочнију" ТВ грешку, због сталне рубрике "Мистер лапсус".

Правећи дистанцу од четири деценије у односу на данашњи дан, крочили смо међу странице "Новости" објављене 1979. године. Сви листови наше куће су делили одушевљење читалаца и помних гледалаца ТВ програма који су марљиво правили "заседе" испред телевизијских екрана и вребали грешке водитеља и њихових гостију. Највише таквих, духовитих омашки правили су спортски коментатори, али ни други нису много заостајали.

Хрватски коментатор Божо Сушец приметио је: "То је складан пар. Он и његов коњ." Његов колега Владимир Анзуловић закључио је како се првенства добијају само ако се губе бодови, а потом је говорио и о томе како је пала петарда из гледалишта: "Није ништа, само је Делибашић погођен."

Са друге, београдске стране, нису остајали дужни. Милојко Пантић је коментарисао како смо добили светског рекордера у боксу, а Мића Орловић се прославио коментаром са изложбе паса: "Чули сте ове псеће поздраве, а ево, и ја вас поздрављам." Најављујући временску прогнозу, Каменко Катић је наговестио како ће "сутра бити топлије, јер нам стиже погоршање из Средоземља". У једном "лирском налету", Владимир Левак је поменуо "све оне лепе ствари као што су ломови ногу", а Јово Димитријевић је објаснио како је "Кривокапић успео да одушеви гледаоце, међу којима је било доста наших нападача".

Незаборавни Драган Никитовић је "пристрасно" коментарисао бокс-меч, током чијег преноса је рекао да се све добро завршило, а Вујковић је излетео кроз конопце. Недуго затим извео је још један сјајан закључак: "Тадија Качар је старији од млађег брата."

Прочитајте још: ПОЗНАТИ КОМЕНТАТОР: Нема романтике, игра се турбо хокеј

Мислећи на актере једног догађаја, водитељ Славко Шајтинац је рекао како је "упућен позив главним пантерима". Коментаришући догађаје са приморја, Доброслав Силобрчић је закључио: "Овде у Пули, ноћи дуго трају, наиме све до јутра."

Душко Ољача је током једног квиза рекао: "Молим жири да одговор није тачан." У сличном стилу Боривоје Поповић закључује да се "ближи крај прекиду нашег програма", а Петар Лазовић тврди како су "бројеви исписани ситним словима".

Резимирајући протеклу годину, новинари су те, 1979. године прву награду доделили водитељки Косари Балабановић. Њен закључак и данас радо користе многи боеми: "Кафане не могу да буду библиотеке, али могу да пруже више."

Најзад, крај приче биће у стилу легендарног спортског водитеља Марка Марковића: "Нема више времена да се заврши утакмица!"

Каменко Катић - Архива "Новости", Ранко Гузина


ПОЧАСНИ И ДОЖИВОТНИ

Водитељи који су били неприкосновени у овим, шармантним грешкама добили су титуле "доживотних и почасних" мис и мистер лапсуса. Били су то југословенски водитељи Милка Бабовић и Младен Делић. Преносећи уметничко клизање, Милка Бабовић је рекла: "... и извешће нам нешто, што у ствари нећемо видети." Делић се прославио запажањем: "Логично је да су они који долазе лошији од бољих." Овај други је проглашен лапсусом 1978. године.

ПОЧЕТАК

Ова необична новинска рубрика почела је да излази 1970. године. Дуго је била култна у оквиру "ТВ новости" и окупљала је сваке године милионе пажљивих читалаца.