РОЂЕНИ Дервенћанин Хадис Меденчевић (51), у свом једном од похода на врхове највиших европских и светских планина, недавно се, заједно са гласовитим вођом многих светских експедиција Зденком Вељачићем Векијем и колегама из завидовичког Спортског и научно-истраживачког клуба “Атом”, попео и на кров Јапана, тачније врх планине Фуџи. Реч је о са 3.766 метара највишем врху у Јапану и једном од најпрепознатqивијих симбола “Земље излазећег Сунца”.

Меденчевић истиче да му је “кров Јапана” један од најблиставијих резузлтата, али и велики подстрек за нове изазове, као и да се домогне врхова пред којима је, из низа околности, посустао. Један од wих је и “кинески кров”. Реч је о планинском врху Музтагх Ата висине 7.546 метара надомрске висине, а Мединчевић се са још неким колегама из експидиције, услед временских неприлика, зауставио на импресивном 5.500 метру.

Овај рођени Дервенћанин, инжењер телекомуникација, више од две деценије ради и живи у Чешкој Републици, али послује и у БиХ, где је 2010. изабран за менаџера године.


Прочитајте још: Заиграла уз тробојку на Монт Евересту


Велики је заљубљеник путописне фотографије, па су на изложбама у Прагу и другим градовима, уз прекрасне пејзаже Републике Српске и Босне и Херцеговине, одушевљени посетиоци имали прилику да се диве врху Африке Килиманџаро, као и другим посећеним и освојеним успонима, врховима и пределима из чак двадесетак земаља широм света.