У ВРЕМЕНУ када је жеља да се живи у Србији постала реткост, ја се враћам у своју отаџбину, с надом да ћу своје знање најбоље искористити баш овде.

Овако, за "Новости", говори Милица Крчевинац (25) из Ариља, најбоља студенткиња мастер студија Руског државног универзитета друштвених наука у Москви. Високе оцене, труд и непрекидна жеља за знањем на постдипломском смеру Бренд менаџмент у реклами и односима с јавношћу у руке су јој ставили престижну црвену диплому, коју у Русији добијају само најбољи студенти.

Осим за високе резултате, Милица је награђена и за друштвену активност и помоћ у организацији научне делатности руског универзитета.

- Веома сам срећна, јер је образовање једна од најважнијих ствари у мом животу - прича нам Милица. - Црвеном дипломом награђују се одлични резултати током целог студирања, те је зову и "диплома са почастима". Према статистици, добија је између пет и седам одсто дипломираних студената у Русији.

КАДА је пре три године дипломирала новинарство на Факултету политичких наука у Београду, отишла је у Русију. У највећој земљи на свету није имала ни рођаке, ни пријатеље. Добродошлицу јој је пожелела једино - оштра зима. Убрзо је склопила нова познанства, упознала људе из свих крајева света, и обишла целу Русију. На питање зашто баш студије у Москви, увек је имала исти одговор. Каже да је осећала да јој то "лежи". Испоставило се да је била у праву.

Прочитајте још - УСПЕХ СТУДЕНТКИЊЕ НОВОСАДСКОГ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА: Најбоље говори кинески језик

- Првих девет месеци свог боравка у Русији живела сам у Владимиру, граду близу Москве, где сам само учила језик. После тога сам уписала мастер студије у Москви и добила стипендију од руске владе. Најтеже ми је било у почетку. Месец дана сам била у шоку јер сам променила начин и услове живота, а поготово због климе. Стално је било хладно, а на мој први Божић у Русији термометар је показао 35 подељака испод нуле. Клима је била и остала главни разлог зашто не бих могла да живим тамо. Са друге стране, имала сам активан друштвени живот, учествовала сам на конференцијама, концертима, конкурсима. Предавала сам српски и енглески језик у дечјим камповима, волонтирала, помагала у организацији разних форума, фестивала, спортских такмичења, професионално се фотографисала и учествовала у снимању филмова, серија и ТВ емисија - описује Милица.

ПРЕ десетак дана вратила се са 7.000 километара дугог путовања чувеном транссибирском железницом, посетила је пет највећих градова у Русији и Бајкалско језеро. Како каже, путовања и познанства су најлепши део њене руске бајке.

- Будући да сам дошла сама и да никог нисам познавала, одмах сам ступила у комуникацију са свим колегама, захваљујући чему сам брзо научила језик. Била сам једини страни студент на свом смеру, али није ми сметало што се настава одвијала само на руском језику. Напротив, то је био велики изазов за мене. Када имаш толико активан и испуњен живот, циљ не може изостати. Осећам да сам од Русије узела све најлепше што сам могла - каже поносна девојка из Ариља.

ПРОШЛО је тачно годину дана откако су "Новости" писале о Српкињи која је проглашена најбољим волонтером у Русији. Милица Крчевинац лане је изабрана у конкуренцији 350 студената. Комисији ни тад није било тешко да "измери" ко је био најангажованији волонтер на Московском универзитету у протеклој години. На крају летњег семестра, организован је форум добровољаца, на којем је наша Милица тријумфовала са највећим бројем поена и учешћем у организацији догађаја.

Волонтирање је за њу прилика да примени и унапреди своје знање, а да истовремено буде од помоћи другима. Али, највише жели да буде корисна свом народу. Без обзира на успех и на чињеницу да су је у Русији прихватили као своју, Милица ће се вратити у Србију.

Милица Крчевинац са дипломом у Москви, Фото: Лична архива

Наша успешна саговорница сматра да је својим примером показала да се напорним радом, снагом и истрајношћу све може постићи. Како каже, не треба се ослањати на друге, већ сваки дан радити на себи. Води се мантром да успех није само резултат највиших оцена већ свестраног развоја.

- Мораш да будеш упоран, да преживиш ту ледену зиму на минус 35 степени, то те само ојача. Мислим да сам својим примером целом свету послала слику младе особе која увек и свуда, пре свега, представља своју земљу.


ПЛАНОВИ

ИЗУЗЕТНО је тешко живети далеко од породице и пријатеља - истиче успешна Ариљка. - Током истраживања и писања мастер рада бавила сам се односима с јавношћу и рекламом на међународном тржишту, а жеља ми је да наставим да се бавим тиме. Видим себе као представника своје земље у Уједињеним нацијама, као пи-ар стручњака у амбасади, у руским компанијама у Србији... Желела бих да научим још један језик и завршим докторске студије.