УПОЗНАЛИ су се преко заједничких пријатеља у Норвешкој, где живе, и родила се љубав. Крушевљанин Небојша Цветковић (42) и Бернадет Чонда (30) из Камеруна, крунисали су своју љубав у Цркви Покрова Пресвете Богородице на Расини, у Крушевцу. На јединственом интернационалном венчању са младенцима су се радовале званице из целе Србије, Норвежани, и многобројни досељеници у ову земљу.

- Прво смо се видели преко мог доброг пријатеља из Хрватске, чија је супруга такође из Камеруна - открива, за "Новости", Крушевљанин Небојша Цветковић. - Љубав се одмах родила, и већ после месец дана дошли смо у Србију, заједно са мојом децом из првог брака. Бернадет је била одушевљена нашом земљом и односом људи према њој, од пријатеља до родбине. Одлучили смо да живимо заједно и припремали се за венчање.

Бернадет каже да је у Србији као код своје куће. Због љубави према Небојши, примила је православље.

- Пресрећна сам - прича Бернадет. - Када сам први пут дошла овде, приметила сам како су људи слични мом народу у Камеруну, одмах склапају пријатељства и воле да упознају нове људе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕОБИЧНО ВЕНЧАЊЕ КОД КИКИНДЕ: Индијка постала Софија, па се удала за Перу

Венчањем су одушевљена и Небојшина деца, Марта и Матеја, која одлично говоре српски језик и редовно посећују цркву. Небојша каже да није смео да дозволи да његова деца не знају наш језик, обичаје и своје, српске корене. И често долазе у Србију.


Венчање је обавио отац Јован, свештеник Цркве Покрова Пресвете Богородице у Крушевцу


Кума на венчању Осе Мостад допутовала је са супругом Јуном из Норвешке. Са Небојшом се друже, живе у комшилуку у граду Фредерик, 80 километара од Осла.

- Небојшу познајемо дуго, били смо присутни када су се родила деца у болници, али сада смо први пут у Србији и стварно нам се допада - сведоче, за "Новости", Осе и Јун Мостад. - Посетили смо Храм Светог Саве у Београду, крипта је изузетна. Мада, више нам се допао Крушевац. .


Небојша је годинама живео у Немачкој и Швајцарској, а последњу деценију је у Норвешкој, где Бернадет борави две године. Младожења ради као професионални возач виљушкара и багера, а млада је студент теологије и ради у ресторану. По повратку у Норвешку, почињу припреме за медени месец, а провешће га на Малти или на Кипру.


БЕБА НА ПУТУ

БЕРНАДЕТ Цветковић десето је дете у својој породици. Каже нам да су људи у прошлости волели да имају многочлане породице у Камеруну и да јој је мајка говорила како ни двоје није довољно. Ипак, она мисли да је десеторо стварно много.

- Када се будемо вратили следећи пут у Србију, биће то са бебом, која је на путу - кажу нам Цветковићи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРЕМАЦ И АМЕРИКАНКА: Раздвојило их држављанство