ОСМОГОДИШЊА Валентина Милошевић из Параћина никада није гледала цртани филм пред спавање и није се играла са осталом децом, јер им њихови родитељи то не дозвољавају због тога што је њен тата у затвору. Она не зна како изгледа купање у кади, нити кућа која има електричну енергију. Не зна за породична окупљања, нити шта је топлина дома... Она, заправо, и нема прави дом. Живи у собици са мајком Маријом Славковић, док у кухињи спавају њени дека и бака. У њој су и све ствари из дела куће који је пре две године уништио пожар.

- Ретко пишем домаћи поред свеће. Гледам да га урадим по дану. Волела бих да имамо струју - стидљиво каже Валентина и прибија се уз мајчине скуте. На остала питања одговарала је са да и не, грлећи мајку и скривајући поглед. У њеним сетним очима срећа је заискрила само када је рекла да ће ићи у Сокобању на четвородневну рекреативну наставу.

Њена мајка, са којом смо разговарали испред куће, рекла нам је да је Валентина светло, осим уличног, први пут видела у школској учиниоци. Одмах ју је питала зашто они морају да живе уз свећу. Мајкa је често одвајала и од својих уста да девојчица не би била гладна...

ПРОЧИТАЈТЕ И:БОРБА ЗА ОЛИВЕРИН ЖИВОТ: После тумора материце, снашла ју је нова мука, али уз себе има супруга који се лавовски бори за њу


- У јануару нам је укинут дечји додатак. Немам стални посао, па сакупљам флаше и пужеве и радим по кућама кад год ме неко позове, иако је то ризично за моје оштећено колено, које сам једном већ оперисала. Препоручили су ми нову операцију у Београду, али, нити имам пара да одем, нити да се лечим. Срећом, не плаћам бар лекове против дијабетеса - каже Марија.

Емилија Живановић са Велентином


Она додаје да им је струја искључена пре десет година због неплаћеног дуга, да су оне у тој кући по одлуци суда, јер отац не може да плаћа алиментацију за Валентину, и да јој свекар и свекрва стално прете да ће их избацити на улицу.

КАКО УПЛАТИТИ ПОМОЋ

АКЦИЈУ помоћи самохраној мајци покренуло је Удружење "Параћин - мали град велико срце", а подржава је Фонд хуманости "Вечерњих новости".

- Сакупљамо новац да бисмо могли да им бар на годину дана изнајмимо неку кућу, донели смо гардеробу за Валентину и новац којим ће платити рекреативну наставу - каже Емилија Живановић, заступник удружења.

Они који желе да им помогну, могу то да учине на жиро-рачун Фонда хуманости "Вечерњих новости" 205-5621-06 или на жиро-рачун параћинског удружења 205-0000000265615-98, Комерцијална банка.