Женка белоглавог супа Добрила, која се прошлог пролећа излегла на литицима Увца и послеђих више од месец дана била у воалијери у том природном станишту након што је авионом из Турске враћена у Србију, пуштена је на слободу у своје матично јато на Увцу, кажу у Фондацији за заштиту птица грабљивица.

Секретар Фондације Вук Попић рекао је Тањугу да је Добрила, која је име добила по свом питомом карактеру, пуштена у суботу око 13 сати, а да се након почетне збуњености, подигла на 2.000 метара надморске висине и летела брзином од 54 километара на час.

"Око месец дана је била у воалијери на Увцу, сачекали смо одобрење Завода за заштиту природе и онда је пуштена у близини хранилишта на Увцу", рекао је Попић.

Пре пуштања, каже, на Добрилу су постављени сателитски одашиљачи тако да се њено кретање може пратити.

Објаснио је да се помоћу тог одашиљачива може пратити висина, брзина, температура и стање батерије.

"У питању је одашиљач на соларно пуњење, можемо да приметимо да се помера, Добрила може да га прекрије перјем и зато се некад мало слабије пуни. Данас је лепо летела, у близини је хранилишта и даље се оријентише и прилагођава", испричао је Попић.

Уз Добрилу, каже Попић, прати се кретање још два белоглава супа помоћу сателитских одашиљача.

Навео је да су јучерашњем полетању Добриле присуствовали представници Завода за заштиту природе, Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић", као и представници Амбасаде Турске и компаније Туркиш ерлајн, који су финансирали транспорт Добриле из Турске.

Крајем децембра прошле године Добрила је залутала на југ Турске, а 12. априла вратила се у Србију авионом.

По слетању на београдски аеродром "Никола Тесла" превезена је на Увац и смештена у воалијеру где се прилагођавала и навикавала да се поново сама храни.