ЊЕНЕ необичне слике радо купују љубитељи вина, винари, енолози, сомелијери, власници винских барова, али и сви који желе нешто необично и другачије на свом зиду. Нијансе које се нађу на њеним винорелима, не пријају само оку, већ и непцима. Млада уметница, која живи на релацији Панчево - Сарајево, Мира Ковачевић (37), користи необичну технику - слика вином!

Како Мира прича, за "Новости", иако се винорели могу радити свим врстама вина, она највише користи баш она вина која воли и да пије, црвена, понекад розе, док бела готово никада. Сва вина која отвори за сликање, након рада и пијуцка.

- Каже се да чаша вина дневно чува здравље - каже наша саговорница. - Иако је кодексом винорела прописано да на једном раду буде једно вино, тога се не држим. На својим винским сликама имам минимум по три врсте црвених вина, којима додајем и винске талоге, како бих што боље дочарала мотив који радим. Вино тражи концентрацију и унапред смишљен потез. Немогуће га је пресликати, стога ретко када сликам и пијем у исто време, јер потребни су ми чист поглед и сигурна рука.

Након пута по Херцеговини пре неколико година, где је уживала у винима тог краја, сетила се да постоји ова веома необична, али, како се присећа, тешка за савладавање, техника сликања.

- Када сам урадила први винорел, или слику вином, знала сам да је вино материјал којим ћу се још дуго занимати - каже наша саговорница. - Како о винорелу не постоји литература, нити се ова метода негде изучава, све што знам о раду вином, сама сам научила. А са сваким новим радом схватам шта ми које вино даје, какве ефекте и тонове могу добити или како се понаша у комбинацији са другим винима.

Прочитајте још: УМЕТНОСТ ТЕШКА И ДО 60 КИЛОГРАМА: Ексерима слика живот

Најчешћи мотиви Мириних винорела су жене.


- Оне су вечна уметничка инспирација. Чини ми се да приказане у вину показују сву своју раскош и лепоту. Моје даме су различите, баш као и вина којима настају. Неке су романтичне и стидљиве, обучене у раскошне хаљине, друге су пак у изазовном рубљу, док има и оних потпуно обнажених. Сликам их винима из региона, и то оним која су настала од аутохтоних сорти грожђа, као што су вранац, блатина, прокупац...


КАО ЖИВЕ

- ЉУБИТЕЉИМА винорела посебно је занимљива чињеница да су винорели такозване живе слике - каже Мира. - То значи да винорели, попут вина, временом старе и и мењају своје боје. Добијају једну врсту патине и постају смеђи. Тај процес је немогуће спречити, али лепота винорела и јесте у томе да пратите промену слике пред вашим очима.