ПОСЛЕ месеци велике борбе, неизвесности и страха, мали Никола Павловић (3) из Аранђеловца, који се лечи од једног од најтежих карцинома, изборио је велику битку на путу ка излечењу! Издржао је осам циклуса тешких хемиотерапија у Београду, операцију тумора у Америци, а недавно и трансплантацију костне сржи у Ђенови! Сада му предстоји низ циклуса терапија и мукотрпан наставак лечења. Због ведрог духа, необичне енергије која је задивила светске лекаре, малог Николу Аранђеловчани су прозвали Храбриша.

Када је Николи пре седам месеци констатован компликован облик тумора неуробластом, у четвртој, претпоследњој фази болести, цела Србија се подигла да прикупи новац и помогне Павловићима да спасу своје дете. Велика подршка овој породици били су житељи родног града, који су организовали низ хуманитарних акција и донација.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОДВИГ НЕИМАРА СРПСКОГ ХРАМА: Истинска лепота је у давању и даривању


- Захваљујући добрим људима који су нам помогли, Никола је добио шансу да се бори и крајем јануара били смо у Америци - прича Николин отац Ненад Павловић. - Тамо је оперисан, извађен му је примарни тумор из груди, а само 48 сати након операције, стао је на ноге. Две недеље касније смо у Београду спремали кофере за пут у Ђенову, на нови циклус лечења. То шта је наш Никола прошао до сада и шта га још чека, страшно је, али супрузи Ани и мени његов позитиван став, веселост и разиграност дају неописиву снагу да се боримо.

Средином фебруара на Институту "Ђанина Гаслини", у Ђенови, Храбриша је примио припремну хемиотерапију за трансплантацију костне сржи, а затим је уследио веома компликован захват.

- Трансплантација је трајала пет сати, а све очекиване проблеме који наступају након ње Никола је савршено поднео - каже Ненад. - Већ после дан и по се играо у кревету, па су лекари били у чуду, јер обично пацијентима треба седам дана да се покрену.

Како Ненад каже, најгора фаза лечења је иза њих, а ако све буде како треба, Павловићи ће нову 2020. годину дочекати у Србији!

НА ВРЕМЕ

РОДИТЕЉИ Николе Павловића су у октобру 2018. године сазнали да њихов син болује од најтеже дечје болести - неуробластома. Ради се о малигном тумору који настаје од незрелих нервних ћелија. У Николином случају, неуробластом је захватио око 70 одсто костне сржи, али и део кичме. Новац је прикупљан кроз разноврсне акције и Фондације "Буди хуман", и на срећу, на време је обезбеђено неопходних 280.000 евра, које породица није имала.