НЕВРЕМЕ и град су у недељу уништили усеве и "обрали" многе воћњаке широм Србије. Највећу штету, чини се, претрпела су чачанска села и села у околини Ивањице, али и војвођански атари. Многи пољопривредници већ су се опростили од овогодишњег рода, али ће стварна штета тек бити процењена.

Прочитајте још: НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Ноћас испаљено 829 ракета са осам радарских центара, забележено 15.000 удара муња


Како јављају дописници "Новости", огромне штете причињене су на усевима у чачанском и драгачевском крају. Страдале су кајсије, трешње и јабуке у Миоковцима, Милићевцима, Горњој Горевници и Пријевору, док су у ивањичким селима уништени малињаци. Општинске комисије ће наредних дана изаћи на терен и сачинити извештаје.

Како нам је испричао Дарко Топаловић из Миоковаца, и ранијих година је било града, али оволику количину, за тако кратко време, досад нико у овом крају није видео.

- Све је уништено - казао нам је Топаловић. - Не знам да ли је остао који плод на дрвету. Мислим да нам је берба кајсија завршена, сав род је на земљи. Трешња је била на прагу. И јабука је уништена. Половина усева у селу је страдала 100 одсто. Немам чему да се надам више ове године. Јуче сам дворишту могао да напуним пуну тракторску приколицу града.

Противградни стрелац у Миоковцима Војкан Томић истиче да је испалио 10 ракета.

Прочитајте још: СНАЖНО НЕВРЕМЕ ПОГОДИЛО СРБИЈУ: Обилни пљускови и град величине лешника у Београду, Љигу, Чачку (ВИДЕО+ФОТО)

- Чим сам добио команду, испалио сам ракете - испричао је Томић. - Имам информацију да су ракете испаљене на територији целог Чачка из свих противградних станица. Овде у Миоковцима имамо две станице, ја сам испалио 10, а колега још две ракете, али опет нас је град убио, јер је тукао невероватном силином. Остало ми је још свега седам ракета, а сезона одбране тек почиње.

Чачак

Град је највише падао у драгачевским селима Рти и Доња Краварица, где је причињена велика штета на усевима.

- Ту је било најкритичније - каже Зоран Вучићевић, начелник Штаба за ванредне ситуације у Лучанима. - Нешто слабијим интензитетом падао је у селима Вича, Властељица, Ртари, Дучаловићи, као и у Гучи.

Град није заобишао ни околину Горњег Милановца, где је велика штета причињена на летини у селу Брезна.

Мајски снег је још прошле недеље "обрао" више од половине очекиваног рода малине и других воћарских култура у Златиборском округу. Бели покривач нанео је штету пољопривредницима чији се засади налазе на надморској висини изнад 600 метара у околини Ужица, Пожеге, Ариља, Бајине Баште, Нове Вароши, Прибоја и Пријепоља.

- Снег је изломио родне гране у засадима, па је сада извесно да ће берба у најбољем случају бити преполовљена, а страхујемо да штета достиже око 70 одсто планираног рода - каже Добривоје Радовић, председник Асоцијације произвођача малина. - Највећи број пољопривредника је засаде осигурао од града, али осигурање само у ретким случајевима покрива и штету од снега, па су произвођачи у очајној ситуацији.

Зрењанин

Краткотрајна јака и обилна киша, олујни ветар и лед величине грашка, захватио је Кикинду и околину. Падавине су биле неравномерне, па је негде пало 30, а негде и до 65 литара кише по метру квадратном. Лед је падао и у Башаиду, Банатској Тополи и Иђошу и изазвао штету на усевима и виноградима. Штета би била већа да није реаговала противградна заштита и на подручју Кикинде испалила 39 ракета.

Због великих количина воде, у понедељак није било могуће ући у зрењанинске атаре и установити колику је штету лед нанео. И поједине улице у Зрењанину биле су потопљене, па се њима могло пловити и чамцем.ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

У 19 чачанских месних заједница, због елементарних непогода које су захватиле ову општину, уведена је ванредна ситуација. У овим ободним насељима пољопривредници су због града претрпели огромне штете на усевима и воћњацима.

РЕКЕТЕ ПАДАЛЕ НА КРОВОВЕ

Начелник чачанског Штаба за ванредне ситуације Братислав Зечевић каже да је причињена штета велика. У појединим градским насељима било је и мањих поплава, јер се излила кишна канализација. На кућу Драгана Митровића из села Бељина је пала противградна ракета, али према његовим речима, материјална штета није велика, и разбијено је неколико црепова.
Две противградне ракете пале су и на кров једне фабрике у Миоковцима код Чачка. Кроз отвор који је направљен, у погон се слила велика количина кише која је направила додатну штету.

ЛОША КОМУНИКАЦИЈА

ПРОТИВГРАДНИ стрелци деловали су у околини Чачка са 166 ракета из шест лансирних станица, а касније су им се придружили стрелци из села Рошци и Рајац. Са друге стране, како сазнајемо, постоји велики проблем у комуникацији између Радарског центра Ужице, који издаје наређења о дејству и противградних стрелаца, јер готово половина њих нема никакву радио-везу. На разне начине стрелци између себе комуницирају и преносе наредбе Радарског центра.