БАЛКАНСКОМ хоботницом крадљиваца и кријумчара уметничког блага руководи бугарски тајкун, некадашњи функционер тајне службе ове земље, саопштили су представници немачке полиције на недавно одржаној експертској конференцији о борби против трафикинга културне баштине у Минхену. У Србији његови агенти - откупљивачи продају или изнајмљују детекторе за метал и држе обуку за њихову употребу похлепним појединцима који пљачкају налазишта и уништавају непроцењиву културну баштину не само Србије, већ Европе и целог човечанства.

- Мултимилионер из Бугарске, који је "мастермајнд" криминалне мреже, поседује у Немачкој 10 фирми и веома је добро заштићен. Иако је добро познат широм света по нелегалној трговини културним добрима, веома је тешко на суду доказати његову кривицу, јер вешто кријумчари преко трећих особа - каже Кристијан Клајн, из Специјалног одељења за уметност у оквиру Државне канцеларије за криминалистичке истраге Баварске.

О правој помами за пљачкањем баштине у Србији сведочи огроман број огласа за продају и рентирање метал-детектора, који се могу видети на домаћим интернет-сајтовима и друштвеним мрежама. Преко посредника, међународне криминалне мреже овде изнајмљују сељаке, али и "мазге", како у подземљу називају људе који нису у полицијским евиденцијама и служе само као преносиоци пошиљки.

Прочитајте још - У поштанској пошиљци из Врања за САД 17 старих новчића

Криминална мрежа бугарског тајкуна, утемељена на старим шпијунским везама, влада балканском рутом трафикинга антиквитета од Турске до Енглеске. Она обухвата нелегалне послове на свим нивоима и запошљава све више копача - пљачкаша археолошких налазишта и шверцера који преносе врућу робу до западних антиквара и аукцијских кућа, које опљачкану баштину легализују и продају по високим ценама.

Преконошка пећина "истраживана" је експлозивом

- Много људи из Србије ради у Немачкој и они се често користе за преношење антиквитета из ваше земље, најчешће античког новца. Новчићи се слободно стављају у промет јер немачки закон каже да је трговина антиквитетима легална, све док се не докаже да су они нелегално стечени. А то доказивање је немогућа мисија за тек ископане предмете који нису нигде регистровани. По закону, овде нумизматиком можете трговати неограничено без обзира на количину и тржишну вредност новчића, осим ако је реч о неком који досад није познат науци - каже Клајн.

Стручњаци указују да археолошка мафија ангажује све већи број "војника" на терену јер су савремене технологије омогућиле лакше проналажење артефаката, па је њихова понуда на тржишту све већа. По законима понуде и потражње то је проузроковало пад цена, а криминалци губитак у заради покушавају да надокнаде избацивањем све већег броја предмета на берзу.

Репортери "Новости" су током честих боравака на теренима широм Србије имали прилику да се увере у невероватне размере разарања археолошких локалитета и дрскости криминалаца. Трагање за закопаним златом било је део наивног фолклора до ратова и криза деведесетих кад је почело да постаје озбиљно криминално занимање. Тад су, на пример, пљачкаши старина из околине Зајечара дигли у ваздух цркву на врху Ртња верујући да је негде у њеним зидовима скривено благо. Сличан подухват криминалци су извели 1999. искористивши као маску НАТО бомбардовање. Они су минирали и до темеља уништили најбоље очувану античку и средњовековну тврђаву изнад Нишевачке клисуре крај Сврљига у потрази за антиквитетима. Овај антички и средњовековни локалитет је и данас актуелан. Ноћу на пољима око села Нишевац где се налазио римски град блеште као свици лампе дивљих археолога. Околина Зајечара и Књажевца је прекопана уздуж и попреко, као и планине око Пирота. Пљачкаши културног блага су уништили преисторијска налазишта у пећинама Сићевачке клисуре у којима су користили експлозив уместо крампа и лопате.

Прочитајте још - БАЛКАНСКА РУТА УКРАДЕНИХ УМЕТНИНА: Шверцом кроз Србију финансирају терористе

Усред Шумадије, недалеко од Крагујевца, дивљи археолог је недавно багером дигао читав слој земљишта с археолошким остацима са њиве и однео га кући да на миру испира "робу". Од римског града Ледерате крај Рама на Дунаву није остало ништа, јер су га потпуно разорили "златари". Крај остатака средњовековног манастира на планини Јешевици срели смо српског "типера" који се хвалио да је дивље копаче из Хрватске доводио и ту и на тврђаву Треску недалеко од Горњег Милановца.

- Србија је земља транзита за културна добра која балканском рутом илегално стижу из Сирије, Ирака и Либије преко Турске и Бугарске, али и земље порекла опљачкане баштине. Све то може да се види на сајтовима као што је "И- беј", где је понуда огромна. Тржиште антиквитета је полудело, невероватно је шта све људи купују и продају, ствари које раније не би ни погледали. Посматрано с те стране, може се рећи да је несрећа сиромашних и ратом разорених земаља је то што имају врло богату културну баштину коју желе да купе колекционари из најбогатијих земаља, пре свега САД - каже др Нил Броди.

Он такође апострофира улогу бугарских криминалаца не само у кријумчарењу предмета културне баштине, већ и њиховом фалсификовању. Према подацима немачке полиције, удео фалсификата у нелегалној трговини антиквитетима је чак 60 одсто.

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ

ЕКСПЕРТИ кажу да нема једноставног одговора на једноставно питање, зашто шефови криминалних мрежа, међу којима су многи добро познати светским полицијама, никад нису осуђени чак и кад је доказана њихова веза с кријумчареним предметима.

- Пример је велики случај који је пропао на суду јер земља из које су потицали заплењени вредни предмети није ни за три године доставила доказе о томе да јој припадају. Морали смо да их вратимо човеку од кога смо их запленили. Два предмета су на аукцијама продата по цени од 40.000 евра, а један за 20.000 евра. То се не би десило да смо добили податке о пореклу, које из неког разлога није доставила оштећена држава. Без добре размене информација немогућ је успех у борби против криминалних мрежа - каже Клајн (на слици).

ПРИЗНАЊЕ СРПСКОЈ ЦАРИНИ

СРБИЈА је изградила систем прописа и снажан механизам који повезује полицију, царину и правосуђе и постала је снажна брана кријумчарењу културних добара на балканској рути - нагласили су представници Светске царинске организације на минхенској конференцији. Сакупљање информација је некад драгоценије од пресретања малих кријумчара јер се њиховим праћењем добијају подаци који откривају структуру великих криминалних мрежа.

- Царина је прва линија одбране баштине. Србија и њена царина су нам драгоцени јер нам дају много информација - нагласила је више пута Марија Поинер из Светске царинске организације.

ХИЉАДУ ИКОНА КРИЈУМЧАРЕНИХ ИЗ АЛБАНИЈЕ

УНИШТАВАЊЕ баштине не одиграва се само у областима Србије у близини бугарске границе. Представници Северне Македоније на минхенској конференцији су открили заплену од 1.000 православних икона кријумчарених из Албаније. По природи ствари, оне су могле да буду само византијске, српске или грчке, али о томе није било речи. Представница албанског министарства културе је протестовала због северномакедонских тврдњи и рекла је да су заплењене уметнине из приватне колекције за коју нису били сређени папири.