Доминик, дечак који болује од рака, седи код куће испред таблета и слуша поздрав својих другара из разреда на почетку часа. Он прати наставу од куће. На таблету је инсталиран програм са којим он може да управља роботом величине 30 центиметара. Реч је о пројекту у једној бечкој школи где робот помаже детету да, и поред болести, не изгуби везу са својим разредом и да може да прати градиво.

Прочитајте још: Робот Софија: Волела бих да живим у Београду (ФОТО)

Уз помоћ робота дечак може не само да види шта се на часу ради, већ и да се јави за реч. Дете уз помоћ робота може да слуша и разговара са ученицима, преноси портал Eurocomm-PR Представништво Града Беча у Београду.

Недавно су деца желела да робот понесу на излет да би и Доминик "био" са њима. Сврха робота је да подржава хронично оболелу децу и младе да одрже друштвене контакте и помажу им при учењу.

Прочитајте још: Врањски роботичари иду да освоје Европу

Овај једини примерак робота налази се само у једној школи у десетом бечком округу а набављен је захваљујући подршци Европске уније. Коштао је 3.000 евра, а месечно одржавање и осигурање износи 80 евра.

Наставница Силвија Вилц каже да пројекат са роботом веома добро функционише. Чим Доминик жели нешто да каже или прочита, робот то покаже. Уколико наставница не примети знак, деца одмах јављају и наставница прозива Доминика да каже шта жели.

Робот је производ норвешког стартап предузећа "No Isolation" (www.noisolation.com), које дигитализацију представља као могућност за људе који нису покретни или су болесни.

Процењује се да у Аустрији тренутно има 190.000 хронично оболеле деце која доста времена проводе код куће или у здравственим установама и тако не само да пропуштају школско градиво, већ губе и контакт са својим вршњацима.