Мада у осмој деценији, оштећеног вида, Велисав Драгићевић из Звечке код Обреновца, не престаје да ствара. Кроз своје изуме и даље активно учествује у животу.

Вештих руку дело, уз помоћ њему блиских људи, поткован знањем и у тами ствара нестварно.

„Ја највише се базирам на то кад чујем какви су проблеми у неким делатностима и у животу, уопште, неких људи, државе, друштва, једне породице, ако могу ја то да решим, увек сам на располагању. Увек сам спреман да помогнем. То највише вилим да радим. Углавном, у глави имам визију шта треба да урадим. Из искуства исто знам како то функционише, али многе ствари не могу да урадим сам. Ту ми помаже породица, пријатељи, рођаци, сарадници“, објашњава Велисав Драгићевић.

Од идеје до реализације је пут дуг. Уз предан рад, вољу, идеју, долази се до иновације. Декоративни изолациони панел за загревање просторије са минималним утрошком енергије, сунчаљка против ултравиолетних зрачења, звучна столица за децу за правилно седење су само део Вељиних иновација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЈЕДИНИ СЛЕПИ ВАСПИТАЧ У СРБИЈИ: Боки "загледан" у дечје осмехе

„Дошао сам на идеју да то могу да реализујем на овај начин. Имам две варијанте ове сунчаљке. Једна може да се монтира на лежаљку. Има специјални механизам који подиже лежаљку, тако да се можете подвући испод ње. Она неутралише сунчеве и ултраљубичасте зраке за 60 процената“, додаје овај вредни проналазач.

Веља се није зауставио на иновацијама. Покренуо је и пројекат бесплатни систем за добијање технички исправне воде.

„Сва вода од туширања, она се филтрира и одлази у посебан резервоар који је спојен са олуцима и са кишницом која се слива од снега или кише. И она се филтрира и иде у посебан резервоар. Из тог резервоара се онда посебном пумпом вуче вода и под притиском као и градска вода се доводи до водокотлића. На водокотлићу имате могућност да користите или градску воду или техничку воду коју не плаћате“, каже Велисав Драгићевић.Са сарадницима је урадио и столицу намењену деци нижих разреда основне школе која им омогућава да правилно држе кичму приликом седења. Уколико дете неправилно седи, столица ће се огласити звучним сигналом који се искључује тек када дете заузме исправан положај.

Веља својим изумима поручује да се препреке превазилазе другачијим, стваралачким приступом животу.

(РТС)