ЉУБАВНА прича краља Атиле и прелепе Ечке у дворцу Каштел, први пољупци престолонаследника Франца Фердинанда и његове Софије крајем 19. века, само су део тајни које чува мистични дворац у Ечки, а уз помоћ хиљада и хиљада правничких списа, у њих је покушао да проникне правник светске репутације и књижевник Тибор Варади.

"Догодило се у Ечки" је трећи документарни роман Тибора Варадија настао на основу списа из породичне адвокатске канцеларије основане крајем 19. века. Са претходне две, "Списи и људи"и"Пут у јуче", ова књига чини јединствену трилогију у којој се додирује и претапа свет судских аката, љубавних заплета и расплета, занимљивих прича и књижевности.

- Мој деда и отац чували су списе и, колико знам, нигде у Банату нема сачуваних адвокатских списа, отац ми је пуно помогао и олакшао посао, издвојио их је неколико хиљада најинтересантнијих - нагласио је Тибор Варади, причајући на промоцији причу о извесној Катарини, која је господину Госману показала шипак и магареће уши.

Најпре је, како каже Варади, то порицала, па онда признала, уз напомену да је била изазвана од господина Госмана, који је њу назвао "црвена крмача"...


Прочитајте још: ЖИВОТ "ЛАДЕ" КРОЗ ВЕКОВЕ: У Салону Народног музеја у Зрењанину представљена 63 дела 46 аутора

- Ту се негде уплиће адвокатска мудрост, искуство и знање мог деде, па је на суду, госпођа Катарина рекла да је шипак и магареће уши показала, у ствари, сину господина Госмана, а не лично њему, а син је није због тога тужио... - објашњава Варади.

Тибор Варади


Оваквих и сличних заврзлама у документарном роману "Догодило се у Ечки" колико хоћете, а неких од њих дотакли су се рецензенти Иван Ивањи, проф. др Миливој Ненин и Милан Бјелогрлић, директор Библиотеке у Зрењанину, који су надахнуто причали о новој књизи правника и писца Тибора Варадија, на промоцији у салону Народног музеја у Зрењанину.