СВАДБА је дан за памћење. Али изговорити судбоносно "да" под звуком сирена и у опасности од бомби свакако издваја венчање младенаца који су се заветовали једно другом на вечну љубав пре тачно две деценије, на првом колективном венчању 1999. године, у време НАТО бомбардовања Србије.

Када су маштали о свом венчању из снова, нису ни слутили да ће то бити у ратним условима. Мислили су да ће једини страх осећати због важног животног корака, али не и бојазан за сопствену безбедност. Ни ваздушна опасност, ни изненадни пљусак нису успели да покваре тај дан Наташи Матић Миодраговић (45) и Драгану Миодраговићу (41) из Обреновца, који су у срећном браку 20 година, и у ком су добили сина Александра (19).

- Нашла сам пријаву за колективно венчање у неком женском часопису и пријавила сам нас још у јануару - каже за "Новости" Наташа. - Међутим, почело је бомбардовање и одустали смо од тога. Једног дана позвао нас је организатор венчања и питао да ли смо још увек заинтересовани. И тако смо пристали.

Иако су чудне околности под којима су једно другом изговорили "да", Наташа каже да јој је драго што су имали несвакидашње венчање. Међутим, славље није трајало до касно у ноћ, јер су због сирена морали да напусте ресторан.

Прочитајте још: "Пола света" на венчању у Београду (ГАЛЕРИЈА)


Тања и Срђан, 1999.


- Само колективно венчање протекло је мирно, а сутрадан смо имали црквено венчање и прославу. Све је било лепо и весело до 18 сати, када су нам јавили да ће да бомбардују "Искру". Настао је општи метеж, музичари су се спаковали, а и сви гости у рекордном року напустили салу. Пошто у Обреновцу није било безбедно, отишли смо код рођака на Дивчибаре - објашњавају Миодраговићи.

СКУП СВАТОВА - 19. МАЈА ОВОГОДИШЊЕ, дведесет прво по реду, колективно венчање одржаће се 19. маја. Место окупљања сватова је традиционално испред Скупштине града Београда.

Татјана (48) и Срђан Миловановић (49) из Београда Миодраговићима су "колеге" са колективног венчања 1999. године. Иако су првобитно заказали венчање за април 1999, због бомбардовања су отказали. Ипак, било им је суђено да се те године венчају, али су у судбину уплеле прсте његове колеге.

- Моје колеге са Студија Б су знале да смо хтели да се венчамо и пријавиле су ме за колективно венчање - присећа се Срђан. - Сазнао сам за то дан раније. Јавио сам Татјани, која је била у шоку и рекла ми да не може да се венча јер нема венчаницу, док се кума бунила јер нема шта да обуче. Рекао сам јој да изабере било коју, а куми да дође у фармеркама, али да се појави. Сећам се да сам јурио таксијем са једног краја града на други, како бих прибавио документацију, иако је била у току ваздушна опасност.


Наташа и Драган некад и сад


Оба пара сагласна су да је током 20 година брака било успона и падова, али и да их је љубав чврсто везивала. Данас са децом евоцирају успомене на венчање под бомбама, истрајни у томе да ове њихове приче, које су почеле филмски, трају што дуже.


РАЗВОД

СА Наташом и Срђаном те године венчала се и Наташина сестра. Међутим, њен брак није потрајао.

- Из тог брака добила је ћерку, годину дана пошто сам ја родила сина. Нажалост, растали су се.