ПАРИЗ- ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

АСТРОНАУТ Генадиј Падалка (60), апсолутни је рекордер по времену проведеном у свемиру. Лебдео је тачно 878 дана, 11 сати и 31 минут. Космонаут из земље која је отворила васиону човечанству, први пут се у небеска пространства винуо 13. августа 1998. године када је летелицом "Сојуз ТМ-28" полетео ка станици "Мир". Последњи пут се приземио у септембру 2015.

У међувремену, овај официр руског ратног ваздухопловства и космонаут руске космичке агенције, обучен за војног пилота током совјетске ере, имао је пет боравака у васиони.

Био је командант Међународне свемирске станице у којој се налази мешовита екипа. Човек занимљивог презимена за професију којом се бави, имао је и десет излазака у отворени свемир, где је провео 35 сати и 38 минута. Остао је упамћен и по томе што је направио први селфи у васиони!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Откривена црна рупа 6 милијарди пута вeћa од сунца

* Како изгледа наша планета Земља?

- Личи на једну предивну, огромну плаву лопту. Окружена великим мраком свемира, у потпуно црном простору, делује још лепше и моћније. Понекад се, тада, када је гледам онако плаву, запитам зашто је зовемо Земља, а не Вода? Током једног земаљског дана, за 24 сата, видимо чак 16 свитања и смркавања.

* Права демократија влада у васиони?

- Психолози нас тако бирају, да међу нама нема лидера. Наравно, постоји неко ко је вођа групе, као што сам ја био, али то је само у тренуцима када треба донети неку важну одлуку. Иначе, сви радимо све. Дежурамо, чистимо за собом, припремамо храну, слушамо једни друге.

* Како живите на тако малом простору?

- И за то, такође, постоје дуге припреме. Оне трају и по годину и по - две. Припремамо се у Канади, Јапану, Америци, Русији, Европи. Треба истаћи да су припреме исте и за мушкарце и за жене. Нема разлике међу људским бићима. Са будућим члановима екипе посећујемо њихове породице. Одлично се упознамо. Током мисије, понекад, може, наравно, да дође и до тензија, али увек пронађемо заједнички језик.

* Којим језиком разговарате?

- На станици је званични језик енглески, а у свемирском броду енглески и руски. Сви, зато, уче оба језика, па на њима, мешано, разговарамо када се нађемо заједно, за трпезом, или током обављања задатака.

* А, имате ли страх?

- Никада о томе нисам размишљао. Свашта, наравно, може да се догоди. Као, уосталом, и на земљи.

* Шта све људи изгубе у свемиру?

- У орбити око наше станице врти се чак око двеста хиљада мањих и већих предмета, преосталих од претходних мисија и откачених са станица, који се слободно крећу. Постоји увек опасност да дође до судара са нашим сателитом. Из центра на земљи зато помно прате ситуацију, и када дође до непосредне могућности удара, алармирају нас. Из предострожности помере координате сателита, а ми смо у приправности. Некада се склонимо у капсулу "Сојуз". А кад је баш густо, помолимо се Богу!

* Посебно је опасно када слободно лебдите свемиром?

- Неколико пута сам, у скафандеру, излазио у велику празнину да вршим поправке и оптимизацију материјала. Тада сам закачен сигурносним кабловима и све је то доста безбедно. Остајао сам тако по неколико сати. Али, немате тада времена да се мислите о опасности.

* Колико је тешко навићи се на бестежинско стање?

- Потребне су дуге припреме. Некоме је у првим тренуцима мука и нелагодно му је. Неко се навикне за сат, неко за два дана. То се лако превазиђе лековима. На срећу, ја сам се навикавао одмах. Није ми био потребан период адаптације. Заправо, много је теже поново се навићи на гравитацију! Када се капсула спусти падобраном у казахстанске степе, првих сат - два не можете да станете на сопствене ноге. У свемиру, иначе, морамо редовно да вежбамо, свакога дана више сати, да бисмо одржали кондицију. После недељу дана на земљи и потрчите, а за месец-два потпуно повратитите покрете. Ипак, кажу да је потребно онолико времена на земљи колико сте претходно провели у свемиру, за потпуни опоравак.

* Хоћете ли још путовати у свемир?

- За 17 година, 9 година нисам био код куће, због припрема и боравка у свемиру. Доста је било! Мало сам времена провео с породицом. Сада је ред на друге.

* Недавно је направљена прва фотографија црне рупе у васиони.

РУСИ И СРБИ СУ БРАЋА Волео би да са својим програмом дође у Србију. - Руси и Срби су браћа. Исто небо је изнад нас. Волео бих да дођем у Београд, да прикажем снимке из својих мисија и поразговарам с публиком.

- Она се налази на 26.000 светлосних година од Земље и не знамо шта се у њој налази. Све у вези с црном рупом, дакле, и даље остаје хипотетичко. То је толико далеко, да мени ништа посебно не значи.

* Мислите ли да постоји живот у космосу?

- Има егзопланета које су сличне Земљи. Нико нам, засада, још није закуцао на врата. Али, верујем и надам се да нисмо сами! Уосталом, постоји теорија да је живот на нашој планети настао падом комете.

* Како замислити универзум?

- Једна од теорија је и да постоји више универзума. Све зависи од тога да ли више верујете у Велики прасак или у Бога. Ако верујете у Велики прасак, остаје и питање ко га је изазвао.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
СУМОРНА СЛИКА ПЛАНЕТЕ: Свет тужнији и љући него икада пре

* Да ли ће једнога дана човек живети на Месецу или Марсу?

- Верујем да ће се човек спустити на Марс између 2032. и 2035. Милијарде година су још пред нама на Земљи. А човек ће вероватно до тада пронаћи нове просторе у свемиру где ће моћи да живи.

ХИГИЈЕНА ВЛАЖНИМ УБРУСИМА

* Како сте одржавали хигијену?

- Углавном влажним убрусима. Они су нам главни за чишћење, али и за личну хигијену. У почетку је тешко, али се навикнете. Раније су били експериментални покушаји с купатилима, али је затим требало покупити сваку капљицу по свим зидовима, што је био изузетно захтеван поступак. И опет се, на крају, појављивала мемла.


У СВЕМИРУ СЕ ЧОВЕК ИЗДУЖИ

* ДА ли је истина да се порасте у свемиру?

- Тачно је! Због недостатка гравитације, човек се, у просеку, између кичмених пршљенова, издужи између 1,5 и 2 сантиметра. Али, чим се спусти на земљу, врати му се стара висина.