ЈАСНО је да је циљ Албанаца да и нас који смо се вратили и који желимо да останемо на обновљеним огњиштима, која су нам раније рушили и палили, поново протерају како би и даље користили наша имања. Зато на све начине настоје да нам крађом стоке и механизације угрозе егзистенцију, јер се већина нас ослања на пољопривреду и сточарство.

Прочитајте још: ЗАСТРАШИВАЊЕ СЕ НАСТАВЉА: Србину из Кузмина украдени аутомобил и трактор

Овако Немања Вулићевић (30), који са супругом и троје малолетне деце, родитељима и братовљевом породицом живи у селу Видање, код Клине, коментарише серију најновијих крађа пољопривредне механизације повратничким породицама у метохијским селима Видање и Осојане.

После најновијег атака на имовину дванаесточлане породице Вулићевић, која живи од пољопривреде и сточарства, а која је до сада више пута била на мети лопова, и остали повратници се осећају незаштићено и страхују не само за своју имовину већ и за сопствене животе. Зато политички представници Срба у општинама Клина и Исток апелују на међународну заједницу да заштити повратнике.

- Пошто су Вулићевићима пре два месеца украдене крава и два телета, а сада и трактор, који је срећом брзо пронађен, чланови ове породице с правом се питају шта ће следеће бити на реду. Заправо, шта би се десило да су, на пример, покушали да спрече лопове у крађи имовине? Да ли би се и они нашли на мети лопова, јер је сигурно да они који годинама краду српску имовину не одлазе у пљачку голоруки - опомиње Божидар Шарковић, председник Привременог органа Клине.

Прочитајте још: Косовска полиција: Србину украден аутомобил у Северној Митровици

Повратници подсећају да готово ниједна пљачка није расветљена и истичу да косовска полиција очито не жели да пронађе, а још мање казни, виновнике напада на Србе.

Вулићевићи са унуцима

- Већина повратника страхује од лопова, јер ако се усуђују да без страха од последица уђу у наша дворишта и стаје са стоком, исто тако могу да упадну и у наше куће - истиче, за "Новости", Немања Вулићевић.

НЕСПРЕТНИ ЛОПОВИ

- Припремио сам трактор увече и паркирао га испред куће, јер је требало да идем да помогнем монасима у манастиру Дечани. До један сат иза поноћи сам био будан, али ништа нисам чуо. Пре аларма за буђење пробудио нас је телефонски позив из полицијске станице, када нам је саопштено да су нам пронашли трактор који је украден из дворишта. Тада смо тек схватили да смо покрадени. Отишли смо да оближњег канала и видели наш трактор који је напред мало оштећен. Лопови нису умели да га упале и то нас је спасло још једног ударца на нашу имовину - каже нам Небојша Вулићевић.

Вулићевићеви синови

ЗАХВАЛНОСТ

ЗАХВАЛНОСТ Канцеларији за КиМ што се одмах одазвала и посетила породицу Вулићевић пренео је председник привременог органа општине Клина Божидар Шарковић. Он је оценио да је и овај, последњи напад на Вулићевиће, још један од начина притиска на Србе, на велике, стабилне породице које живе до свога рада и које желе само да живе мирно на својој земљи и школују децу.

БЕЗ СРБА У КОСОВСКОЈ ПОЛИЦИЈИ

ПРЕДСТАВНИЦИ Срба истичу да ће захтевати чешће присуство припадника Кфора на терену и опомињу да у косовској полицији у повратничким срединама у Метохији нема српских припадника на које би могли да се ослоне.

- Иако постоје повремене патроле Кфора, оне су из године у годину све ређе. Истовремено, док је Срба током 2017. било у косовској полицији, осећали смо се некако сигурније. Међутим, на свим конкурсима за припаднике КПС увек нађу начина да одбију српске кандидате - истичу представници Срба.