ПРВА награда на недавном републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије само је један од бисера у низу признања младог Владимира Јакшића из Кикинде. Професоре, породицу и себе навикао је на успехе, јер их је до сада било више. Матурант је Средње музичке школе "Јосиф Маринковић" у Зрењанину, на одсеку за соло певање, и већ наредног месеца учествоваће на међународном такмичењу у Осијеку у Хрватској.

- На том такмичењу учествовало је 11 певача из свих музичких школа у Србији. Освојио сам 97 од могућих 100 бодова. Певао сам "Старог мајстора" од Хендла, Шубертову "Серенаду", "Доситејеву стазу" Мирољуба Аранђеловића Расинског и Моцартову арију уз "Фигара" - прича млади певач.

У јануару прошле године био је најбољи на 15. међународном такмичењу "Лазар Јовановић" у Београду, у децембру је освојио прву награду у Панчеву, на међународном такмичењу "Мита Топаловић". Четврти је био прошле године у јакој конкуренцији ученика из целог света на 10. такмичењу "Јошеф Шиманди" у Сегедину, у Мађарској.

СВИ ови наступи су својеврсна увертира за пријемни испит на Факултету музичке уметности у Београду. Награде, без обзира на њихов значај, не доносе додатне бодове.

- Награде нимало не олакшавају пријемни. Волео бих да будем у класи професора Николе Мијаиловића, нашег познатог оперског певача, али треба положити пријемни - скроман је Владимир.


Прочитајте још: Српској соло песми у част

Његов таленат је врло рано примећен. Најпре је био члан Дечјег хора "Чуперак" у Кикинди, који води Светлана Милић, а први успех забележио је победом на фестивалу "Распевано пролеће". Чим је прерастао тај узраст, постао је члан певачког друштва "Корнелије Станковић", који води професорка клавира Ева Арањош Француски.

- Био сам најмлађи у том хору и свима омиљен. Професорка Ева ми је једном дала да певам соло деоницу у Мокрањчевој "Другој руковети". Јако ми се допало да певам сам, док ме хор прати, па сам професорки одао жељу да будем солиста. Препоручила ми је професорку Ану Алексић Шајнер у Зрењанину, па смо заједно отишли до ње. Када је чула мој глас, професорка Ана је рекла да би волела да будем њен ученик - описује свој музичко-школски пут Владимир Јакшић.

БИО је ученик трећег разреда Хемијско-технолошке школе у Кикинди када је у Зрењанину уписао нижу музичку школу. Свестан напора који га је очекивао, није одустао нити се уморио. Два разреда ниже школе завршио је за годину дана.


- Када сам у Кикинди ишао пре подне у школу, у Зрењанин сам путовао по подне, и обрнуто. Некада је између наставе и аутобуса за Зрењанин било мало времена, па су ме возили тата и деда. То је трајало две године. Када сам завршио смер за техничара заштите животне средине, у Зрењанину сам био први разред средње музичке школе. Тада сам се преселио у град на Бегеју - објашњава Владимир.

Када дође кући, радо наступа са кикиндским хором. Пред такмичења највише воли да је у кућном амбијенту у Кикинди. Глас чува само пред битне наступе.

МАМА

- ПЕВАЧКИ таленат је од маме. Она је завршила основну музичу школу и пева у хору. Не волим кад је она у публици. Опуштенији сам кад ме слуша тата. Мама води рачуна о мојој гардероби - признаје Владимир.