Од специјалног извештача из Сочија


МЕђУНАРОДНА конференција “АтомЕкспо” о употреби нукеларне енергије у мирне сврхе отворена је данас у Сочију. Највеће интересовање изазвао је “Арктички бум” односно прва нукеларна електрана на води који ће струјом снабдевати најзабаченије делове севера где због изузетно ниских температура не постоје услови ѕа постављање далековода за допремање електричне енергије. Брод ледоломац се тренутно налази у Мурманску одакле ће кренути ка Арктику.

Ово је један од највећих пројеката “Росатома”, државне корпорације која се бави коришћењем нуклеарне енергије у мирне сврхе. Како су објаснили организатори, брод не загађује околину. Укупни подухват снабдевања струјом Северног пола, за сада, кошта осам милијарди евра.

На штандовима “АтомЕкспа” могу се видети модели нуклеарних елетрана са посебним системима заштите, па је могућност хаварије готово искључена.

Космичке ципеле и чизме

Занимљиво је да салом, с времена на време, лете дронови. Такође, ту су и произвођачи посебних ципела,чизама и патика, које су отпорне на ниске температуре, ударце и убоде. Произвођачи су их једноставно назвали “космичке ципеле”, коштају око 60 евра, а годишње их произведу милион пари. Када смо продавца питали може ли се овим ципеле ходати по Марсу, насмешио се и рекао:

Ако дођете до тамо, слободно их обујте и шетајте.

Атракција је робот који ради оно што му гости кажу. На молбу новинара “Новости” је заиграо и рекао:”Ја вас волим”.

На сајму учествује 3.500 људи из 74 земље. Ту су представници Кине, земаља Евроске уније...

Брод ледоломац

ИЗГРАДЊА ЦЕНТРА ЗА НУКЛЕАРНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У СРБИЈИ

Изградња Истраживачког центра за нуклеарне технологије и иновације, заједничког пројекта Србије и руске корпорације за атомску енергију Расатома, почеће следеће године, изјавио је данас министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Поповић је то рекао српским новинарима у Сочију након потписивања два меморандума о сарадњи са генералним директором руске државне корпорације за атомску енергију Алексејем Лихачевим, током међународне конференције “Атомекспо”.

Министар је прецизирао да ће центар, који ће заједно изградити Србија и руски Росатом, бити најмодернији центар за нуклеарне технологије и иновације у Европи.

“То ће бити прави приказ најновијих технологија, система безбедности, иновација и свих лидерских технологија које данас сврставају Росатом на место број један у нуклеарним истраживањима”, рекао је Поповић.

Истакао је да ће наши стручњаци моћи да се усавршавају, обучавају и раде заједно са другим експертима на пројектима који се користе свуда у свету.

“Београд ће постати центар у који могу да долазе и европски истраживачи и научници да усавршавају своје знање на најмодернијим и најновијим технологијама”, рекао је Поповић.

Први меморандум који је данас потписан у Сочију одређује правац сарадње у области припреме и обуке стручних кадрова, док се други односи на питања транспарентности и информисања јавног мњења о употреби нуклеарних технологија у мирнодропске сврхе.

Поповић је српским новинарима у Сочију рекао да је потписивањем споразума отворена нова перспектива у односима Србије и Русије, али и нова врата за сарадњу научника и експерата.

“Србија ће имати шансу да добије трансфер знања и технологија од најбољих руских стручњака за нуклеарне технологије и да заједно са њима раде на пројектима који су од интереса за обе земље, као и да обнављају и граде српску научну базу у овој области”, рекао је Поповић.

Српски студенти и професори, доценти, експерти и научно-истраживачки радници моћи ће да на универзитетима у Русији који се баве нуклеарним истраживањима и научно истраживачким институтима раде заједно.

“Србија ће зато имати много користи у будућности”, поручио је поповић.

Он је додао да се нуклеарна енергија данас користи у медицини, пољопривреди, индустрији, паметним градовима.

“Желимо да развијамо потенцијал Србије у овој области, а за то имамо најбољег партнера, руски Росатом, који је водећа компања у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе у свету”, истакао је он.

Генерални директор Росатома Алексеј Лихачев истакао је значај потписаних споразума уз оцену да је у претходних годину дана постигнут велики успех у билатерланим односима Србије и Русије у области нуклеарних технолгоија.

Он је истакао да без квалификованих кадрова, нуклеарне технолгије немају будућност, а без подршке јавности није могуће говорити о имплеменацији таквих високотехнолошких пројеката.

“Корак по корак, заједно са српским партнерима, отворено и систематски псотављамо темеље за будуће заједничке пројекте који ће дати значајан допринос развоју економије и даљег напретка Србије”, рекао је Лихачев.

Влада Србије већ има споразуме са Росатомом, који су потписани током посете председника Русије Владимира Путина Београду почетком године, а којима је предвиђено и стратешко партнерство између Русије и Србије у изградњи Центра за нукеарну науку, технологије и иновације.

Њиховим потписивањем је обновљена сарадња са Русијом у области нуклеарних технологија која је обустављена пре 30 година, када је СФРЈ, на иницијативу западних земаља, морала да обустави сва истраживања у тој области.

Такође, отворена је могућност да Србија обнови кадровску и технолошку базу у области нуклеарних технологија.

"Росатом" је један од глобалних лидера у области примене нуклеарне енергије у мирне сврхе са пословима вредним 130 милијарди долара, а предњачи и у развоју иновација и нових технологија, пре свега у областима енергетике, медицине, пољопривреде и индустрије.

Послује на пет континената у више од 50 земаља и запошљава 250.000 људи у више од 330 предузећа и 37 нуклеарних постројења широм Русије.


Мала нуклеарна електрана која ће снабдевати струјом места на Северном полу


Дрон који лети док траје сајам

Свемирске чизме