СЕСТРИНСТВО манастира Месић, у истоименом селу код Вршца, и ове године је добило велику испомоћ - ученици Пољопривредне школе "Вршац" традиционално су им орезали воћњаке шљива и јабука, што је ђацима послужио као добра пракса.

Сарадња манастира и школе траје више од 15 година, откако је некадашњи професор воћарства Драгослав Варићак са ученицима посадио део манастирског шљивика, који броји педесетак стабала. Ту је и стари воћњак са око 20 стабала јабука.

- Помоћ нам је драгоцена, јер бисмо у супротном морале некога да платимо да обави тај посао - указује мати Екатерина, игуманија манастира Месић. - Увек се радујемо доласку ђака, јер сви буду насмејани и пуни елана за рад.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Ћерке беру воће, а отац пече ракију


Директор школе Срђан Клиска истиче да ова акција није обавезна за ученике, реч је о добровољном чину.

- Овај посао сваке године радимо суботом, када нема наставе, а увек се пријави више деце него што можемо да поведемо. Показују да су хумани, да поштују нашу светињу, и да воле посао за који се школују. Овога пута са нама је било 16 одабраних ђака - објашњава Клиска.

Мало сестринство je за ђаке припремило богат манастирски доручак, у духу ускршњег поста. Свима су поклониле и симболичне дарове у виду крстића, иконица и бројаница.

ПРИХОД

МОНАХИЊЕ воћњаке узгајају на органски начин, без прскања. Од плодова праве сокове, џемове, јабуково сирће и неизоставну манастирску ракију, од које убирају добар годишњи приход.

- Верници са поверењем купују нашу ракију, због чега морамо и да купујемо још воћа, како бисмо произвеле довољне количине јабуковаче и шљивовице - истиче мати Екатерина.